Набуко – опера в четири действия от Джузепе Верди

| обновено на 09.03.18 в 15:24

Либрето: Темистокле Солера
Първо изпълнение, пожънало триумфален успех - на 9 март 1842 година в Миланската скала

Действащи лица:
Набуко - цар на Вавилон (баритон)
Измаел - племенник на еврейския цар (тенор)
Закария - върховен жрец на евреите (бас)
Абигаил - незаконна дъщеря на Набуко от негова робиня (сопрано)
Фенена - дъщеря на Набуко (мецосопрано)
Великият жрец на Баал (бас)
Абдало - военоначалник на вавилонския цар (тенор)
Анна - сестра на Закария (сопрано)

Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през VІ в. пр. н.е.

Първо действие
Изплашеният народ търси спасение в храма на Соломон в Йерусалим от връхлитащата към града вавилонска войска, предвождана от Набуко. Всички отправят горещи молби за помощ към Йехова – единствената надежда на евреите. В храма влиза върховният жрец Закария, който води със себе си Фенена – по-малката дъщеря на Набуко. Тя е избягала от лагера на вавилонците и се е предала на евреите, за да предупреди своя любим Измаел за грозящата го опасност. Двамата млади се обичат тайно отдавна, още от времето, когато Измаел – племенникът на еврейския цар бил пратеник във Вавилон. Появява се Измаел с новината за наближаващата към храма вавилонска армия. Закария окуражава евреите и вдъхвайки им вяра в божията помощ ги повежда в бой с врага.
Измаел иска да спаси любимата си. Твърде късно е. Вавилонските войници начело с Абигаил – по-голямата сестра на Фенена превземат храма. Разкрила любовта между двамата, Абигаил е обхваната от непреодолима ревност. Настоява Измаел да се откаже от чувствата си към Фенена. В противен случай за тях и за Йерусалим спасение няма да има. Нахлува народ, гонен от предвожданите от Набуко вавилонски войски. Закария вдига нож и заплашва, че ще убие Фенена. Измаел го спира, и с това си навлича гнева на евреите, които го проклинат като изменник.
Абигаил, чиято несподелена любов към Измаел изгаря сърцето й, се зарича да изтрие еврейското племе от лицето на земята. Набуко заповядва на войските си да разграбят и опожарят храма, а евреите отвеждат в робство.

Второ действие
В покоите на вавилонския цар. Абигаил е научила истината за своя произход – тя е незаконна дъщеря на Набуко от негова бивша робиня. Огромна е яростта й към нейния баща, който все още въвлечен във войната с евреите е оставил временно на трона по-малката си дъщеря Фенена. Абигаил не може да се примири с това. Тя желае короната на Вавилон. Идва Великият жрец на Баал и съобщава, че Фенена е решила да освободи евреите от робство. За да предотвратят това, жреците ще й помогнат да завземе трона като разпространят мълвата , че Набуко е загинал в битката. Абигаил не се двоуми – часът на нейната разплата е настъпил.
Закария се отправя към покоите на Фенена. Иска да убеди дъщерята на Набуко да приеме еврейската вяра. Идва Измаел, който отправя към левитите молба за прошка, но те са непреклонни и отново го проклинат за неговото предателство. В залата се връща Закария, придружен от Фенена и сестра си Анна. Анна съобщава, че Фенена е приела еврейската вяра и Измаел е невинен, защото е спасил еврейка. Абдало, верният военоначалник на вавилонския цар съобщава на Фенена за смъртта на Набуко, за заграбването на властта от Абигаил и жреците и за това, че е осъдена от сестра си заедно с всички евреи на смърт. Проявява се Абигаил, съпроводена от Великия жрец. Тя настоява Фенена да й отстъпи короната, но в този момент внезапно се завръща Набуко, отново победител. Разкрил заговора срещу себе си, той заплашва изменниците жреци и Абигаил със смърт и проклинайки вавилонския бог Баал обявява себе си за единствен Бог. Изричайки тези слова, безбожникът е покосен от мълния.

Трето действие
В храма на Баал. Абигаил, която се е възкачила на вавилонския трон приема почести от благородниците и народа. Великият жрец на Баал я моли да подпише незабавно заповедта за смъртното наказание на евреите и Фенена. Абигаил не иска да поеме сама отговорността за това дело. Идва Набуко, чийто блуждаещ поглед разкрива слабостта на обърканото му съзнание. Абигаил ловко го подвежда и той лично подписва смъртната присъда. В миг на прозрение Набуко осъзнава, че заедно с евреите ще загине и дъщеря му Фенена.
Поробените евреи мечтаят за своята родина. С тях е и върховният жрец Закария, който призовава всички да вярват в скорошното избавление. Гняв и воля за разплата се крият в неговите пророчески слова: скоро царството на поробителя ще рухне.

Четвърто действие
В покоите на вавилонския цар. Кошмарни видения преследват Набуко. Постепенно мислите му се проясняват и той с ужас осъзнава страшната истина – дъщеря му я очаква смърт, а той, пленник в собствения си дворец е безсилен да я спаси. Разкайвайки се за своите грехове, Набуко отправя молитви към Йехова за помощ. Пристига верният Абдало и част от войниците. С тяхна помощ Набуко се надява да спаси евреите и Фенена.
Фенена, Закария и всички евреи очакват последния си час. Неочаквано пристига Набуко със своите войници и ги спасява. Заповядва да бъде сринат вавилонския идол и дава свобода на евреите. Идва Абигаил. Тя е взела отрова и в предсмъртния си час моли Фенена да й прости. Закария провъзгласява Набуко за цар на евреи и вавилонци.

Още от категорията

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-тия си концертен сезон

На 28 септември Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива 70-тия си концертен сезон. Радиосимфониците с главен диригент Марк Кадин ще изпълнят Орфеева комета – премиера за България – едно от ярките произведения на резидентния композитор на Концертния оркестър на BBC Добринка Табакова . Звукозаписната компания ЕСМ..

публикувано на 20.09.18 в 18:11

KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“

След 45 години на сцена KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“, съобщава People. Музикантите не разкриват датите на турнето си, но обещават, че концертите ще бъдат запомнящи се: „Това ще е безкрайно празненство за тези, които ще дойдат, и последен шанс за онези, които не са идвали на концертите ни“. Популярната с..

публикувано на 20.09.18 в 18:07

Еминем счупи всички рекорди в YouTube (ВИДЕО)

Новият клип на Еминем "Killshot" събра за едно денонощие повече от 38 милиона гледания в YouTube, съобщава Billboard, което е рекорд за рап и трето постижение във всички категории на платформата. Към 17 часа българско време клипът вече имаше повече от 87 000 000 гледания. "Killshot" е отговорът на Еминем на "Rap Devil" на Machine Gun..

публикувано на 20.09.18 в 16:55
Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси.

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България те гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10 години...

публикувано на 20.09.18 в 15:32

Европейското турне на Sky White Tiger започва от София

Sky White Tiger започват европейското си турне от София. Мултиинструменталистът в групата Луис Шуардрън сподели за предаването „Хоризонт до обед“, че посетителите в „Терминал 1“ тази вечер ще могат да разберат на какво е способен небеснобелият тигър на сцената. Името би могло да се свърже и с китайските митове за белия тигър – митичен пазител на..

публикувано на 20.09.18 в 14:34
Спас Венков и Гуинет Джоунс в

Спомен за тенора Спас Венков

Забележителният български тенор Спас Венков е ярък вагнеров изпълнител от втората половина на ХХ век, пял най-трудните партии от оперите на великия композитор в Байройт с голям успех. За съжаление у нас той е много малко познат - през 1977 година участва в концертно изпълнение на операта „Тристан и Изолда“, и това е събитие, което се помни до днес...

публикувано на 20.09.18 в 12:55

Симфониета - Враца свири в една от най-модерните зали в България

Септември на врачанска сцена е "Месец на клавишите". Под това мото преминават първите концерти от новия сезон на Симфониета - Враца, в които като солисти се представиха Александра Дичева и Георги Бойкин – възпитаници на проф. Борислава Танева в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", както и известният български пианист и изследовател..

публикувано на 20.09.18 в 12:12