Набуко – опера в четири действия от Джузепе Верди

| обновено на 09.03.18 в 15:24

Либрето: Темистокле Солера
Първо изпълнение, пожънало триумфален успех - на 9 март 1842 година в Миланската скала

Действащи лица:
Набуко - цар на Вавилон (баритон)
Измаел - племенник на еврейския цар (тенор)
Закария - върховен жрец на евреите (бас)
Абигаил - незаконна дъщеря на Набуко от негова робиня (сопрано)
Фенена - дъщеря на Набуко (мецосопрано)
Великият жрец на Баал (бас)
Абдало - военоначалник на вавилонския цар (тенор)
Анна - сестра на Закария (сопрано)

Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през VІ в. пр. н.е.

Първо действие
Изплашеният народ търси спасение в храма на Соломон в Йерусалим от връхлитащата към града вавилонска войска, предвождана от Набуко. Всички отправят горещи молби за помощ към Йехова – единствената надежда на евреите. В храма влиза върховният жрец Закария, който води със себе си Фенена – по-малката дъщеря на Набуко. Тя е избягала от лагера на вавилонците и се е предала на евреите, за да предупреди своя любим Измаел за грозящата го опасност. Двамата млади се обичат тайно отдавна, още от времето, когато Измаел – племенникът на еврейския цар бил пратеник във Вавилон. Появява се Измаел с новината за наближаващата към храма вавилонска армия. Закария окуражава евреите и вдъхвайки им вяра в божията помощ ги повежда в бой с врага.
Измаел иска да спаси любимата си. Твърде късно е. Вавилонските войници начело с Абигаил – по-голямата сестра на Фенена превземат храма. Разкрила любовта между двамата, Абигаил е обхваната от непреодолима ревност. Настоява Измаел да се откаже от чувствата си към Фенена. В противен случай за тях и за Йерусалим спасение няма да има. Нахлува народ, гонен от предвожданите от Набуко вавилонски войски. Закария вдига нож и заплашва, че ще убие Фенена. Измаел го спира, и с това си навлича гнева на евреите, които го проклинат като изменник.
Абигаил, чиято несподелена любов към Измаел изгаря сърцето й, се зарича да изтрие еврейското племе от лицето на земята. Набуко заповядва на войските си да разграбят и опожарят храма, а евреите отвеждат в робство.

Второ действие
В покоите на вавилонския цар. Абигаил е научила истината за своя произход – тя е незаконна дъщеря на Набуко от негова бивша робиня. Огромна е яростта й към нейния баща, който все още въвлечен във войната с евреите е оставил временно на трона по-малката си дъщеря Фенена. Абигаил не може да се примири с това. Тя желае короната на Вавилон. Идва Великият жрец на Баал и съобщава, че Фенена е решила да освободи евреите от робство. За да предотвратят това, жреците ще й помогнат да завземе трона като разпространят мълвата , че Набуко е загинал в битката. Абигаил не се двоуми – часът на нейната разплата е настъпил.
Закария се отправя към покоите на Фенена. Иска да убеди дъщерята на Набуко да приеме еврейската вяра. Идва Измаел, който отправя към левитите молба за прошка, но те са непреклонни и отново го проклинат за неговото предателство. В залата се връща Закария, придружен от Фенена и сестра си Анна. Анна съобщава, че Фенена е приела еврейската вяра и Измаел е невинен, защото е спасил еврейка. Абдало, верният военоначалник на вавилонския цар съобщава на Фенена за смъртта на Набуко, за заграбването на властта от Абигаил и жреците и за това, че е осъдена от сестра си заедно с всички евреи на смърт. Проявява се Абигаил, съпроводена от Великия жрец. Тя настоява Фенена да й отстъпи короната, но в този момент внезапно се завръща Набуко, отново победител. Разкрил заговора срещу себе си, той заплашва изменниците жреци и Абигаил със смърт и проклинайки вавилонския бог Баал обявява себе си за единствен Бог. Изричайки тези слова, безбожникът е покосен от мълния.

Трето действие
В храма на Баал. Абигаил, която се е възкачила на вавилонския трон приема почести от благородниците и народа. Великият жрец на Баал я моли да подпише незабавно заповедта за смъртното наказание на евреите и Фенена. Абигаил не иска да поеме сама отговорността за това дело. Идва Набуко, чийто блуждаещ поглед разкрива слабостта на обърканото му съзнание. Абигаил ловко го подвежда и той лично подписва смъртната присъда. В миг на прозрение Набуко осъзнава, че заедно с евреите ще загине и дъщеря му Фенена.
Поробените евреи мечтаят за своята родина. С тях е и върховният жрец Закария, който призовава всички да вярват в скорошното избавление. Гняв и воля за разплата се крият в неговите пророчески слова: скоро царството на поробителя ще рухне.

Четвърто действие
В покоите на вавилонския цар. Кошмарни видения преследват Набуко. Постепенно мислите му се проясняват и той с ужас осъзнава страшната истина – дъщеря му я очаква смърт, а той, пленник в собствения си дворец е безсилен да я спаси. Разкайвайки се за своите грехове, Набуко отправя молитви към Йехова за помощ. Пристига верният Абдало и част от войниците. С тяхна помощ Набуко се надява да спаси евреите и Фенена.
Фенена, Закария и всички евреи очакват последния си час. Неочаквано пристига Набуко със своите войници и ги спасява. Заповядва да бъде сринат вавилонския идол и дава свобода на евреите. Идва Абигаил. Тя е взела отрова и в предсмъртния си час моли Фенена да й прости. Закария провъзгласява Набуко за цар на евреи и вавилонци.

Още от категорията

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 23 до 30 юни 2018 година

23 юни 3.00 часа – Филип Найнрих Ерлебах (1657-1714), Соната № 3 в ла мажор. 3.15 часа – Йохан Валтер (1496-1570), Фуга в първи и втори лад на квинта из „26 фуги върху I-VIII“. 3.24 часа – Йохан Фирданк (ок.1605-1646); Кристиан Гайст (ок.1650-1711), Соната за две цигулки из „Капричии, канцони и сонати“, 1641; интерлюдия за чембало; „Отче наш, който си..

публикувано на 22.06.18 в 13:10

Дичо и Теди Кацарова със съвместен проект - "Остани"

Дичо и Теди Кацарова заснеха първия си дует в специално отворените за тях “Царски зали” на Военна академия, където Цар Фердинанд е отсядал при посещенията си и е разполагал с работен кабинет. „Остани“ има романтична тематика, звучи емоционално и въздействащо, благодарение на участието на София госпъл хор. Специално за снимките на видеото,..

публикувано на 22.06.18 в 12:13

Дебютният албум на Лили Илиева и "Минимум квартет" ще бъде представен утре

Утре в София ще бъде премиерата на дебютния албум на Лили Илиева и „Минимум квартет“ – „No Stars At All“. Проектът обединява едни от най-виртуозните и смислени изпълнители на българската джаз сцена. Освен Лили Илиева като джаз изпълнител, там са и Александър Логозаров – китара, Димитър Льолев – саксофон, Борис Таслев – бас, и Борислав Петров –..

публикувано на 22.06.18 в 11:43

„Конушенският оркестър“ празнува своите 55 години заедно с други прочути музиканти

В своя 55-годишен летопис конушенци се утвърдиха като истински класици в жанра на тракийската сватбарската музика. Озвучили са празниците на поколения българи със своите неизброими участия по сватби, кръщенета, събори, чествания, концерти. А на легендарните надсвирвания в селата Стамболово и Горски извор (близо до Хасково) винаги са..

публикувано на 22.06.18 в 10:24
Зефира Вълова

Отзвук от "Музикант на годината 2017": Цигуларката Зефира Вълова, отличена за нейната активна творческа дейност

В поредица ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 7май 2018 година в Първо студио на БНР. През 2008 г. Зефира Вълова беше сред номинираните в допитването на "Алегро..

публикувано на 21.06.18 в 20:22
Иво Върбанов

Отзвук от "Музикант на годината 2017": Албум с музика на Димитър Ненов е "Музикален проект на годината"

В поредица ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 7май 2018 година в Първо студио на БНР. В категория "Музикален проект на годината" постъпиха осем слушателски..

публикувано на 21.06.18 в 20:00
Николай Димитров

Отзвук от "Музикант на годината 2017": Пианистът Николай Димитров с наградата "Олга Камбурова"

В поредица ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 7май 2018 година в Първо студио на БНР. За втори път в 27-годишната история на наградите „Музикант на годината“ беше..

публикувано на 21.06.18 в 19:21