Набуко – опера в четири действия от Джузепе Верди

| обновено на 09.03.18 в 15:24

Либрето: Темистокле Солера
Първо изпълнение, пожънало триумфален успех - на 9 март 1842 година в Миланската скала

Действащи лица:
Набуко - цар на Вавилон (баритон)
Измаел - племенник на еврейския цар (тенор)
Закария - върховен жрец на евреите (бас)
Абигаил - незаконна дъщеря на Набуко от негова робиня (сопрано)
Фенена - дъщеря на Набуко (мецосопрано)
Великият жрец на Баал (бас)
Абдало - военоначалник на вавилонския цар (тенор)
Анна - сестра на Закария (сопрано)

Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през VІ в. пр. н.е.

Първо действие
Изплашеният народ търси спасение в храма на Соломон в Йерусалим от връхлитащата към града вавилонска войска, предвождана от Набуко. Всички отправят горещи молби за помощ към Йехова – единствената надежда на евреите. В храма влиза върховният жрец Закария, който води със себе си Фенена – по-малката дъщеря на Набуко. Тя е избягала от лагера на вавилонците и се е предала на евреите, за да предупреди своя любим Измаел за грозящата го опасност. Двамата млади се обичат тайно отдавна, още от времето, когато Измаел – племенникът на еврейския цар бил пратеник във Вавилон. Появява се Измаел с новината за наближаващата към храма вавилонска армия. Закария окуражава евреите и вдъхвайки им вяра в божията помощ ги повежда в бой с врага.
Измаел иска да спаси любимата си. Твърде късно е. Вавилонските войници начело с Абигаил – по-голямата сестра на Фенена превземат храма. Разкрила любовта между двамата, Абигаил е обхваната от непреодолима ревност. Настоява Измаел да се откаже от чувствата си към Фенена. В противен случай за тях и за Йерусалим спасение няма да има. Нахлува народ, гонен от предвожданите от Набуко вавилонски войски. Закария вдига нож и заплашва, че ще убие Фенена. Измаел го спира, и с това си навлича гнева на евреите, които го проклинат като изменник.
Абигаил, чиято несподелена любов към Измаел изгаря сърцето й, се зарича да изтрие еврейското племе от лицето на земята. Набуко заповядва на войските си да разграбят и опожарят храма, а евреите отвеждат в робство.

Второ действие
В покоите на вавилонския цар. Абигаил е научила истината за своя произход – тя е незаконна дъщеря на Набуко от негова бивша робиня. Огромна е яростта й към нейния баща, който все още въвлечен във войната с евреите е оставил временно на трона по-малката си дъщеря Фенена. Абигаил не може да се примири с това. Тя желае короната на Вавилон. Идва Великият жрец на Баал и съобщава, че Фенена е решила да освободи евреите от робство. За да предотвратят това, жреците ще й помогнат да завземе трона като разпространят мълвата , че Набуко е загинал в битката. Абигаил не се двоуми – часът на нейната разплата е настъпил.
Закария се отправя към покоите на Фенена. Иска да убеди дъщерята на Набуко да приеме еврейската вяра. Идва Измаел, който отправя към левитите молба за прошка, но те са непреклонни и отново го проклинат за неговото предателство. В залата се връща Закария, придружен от Фенена и сестра си Анна. Анна съобщава, че Фенена е приела еврейската вяра и Измаел е невинен, защото е спасил еврейка. Абдало, верният военоначалник на вавилонския цар съобщава на Фенена за смъртта на Набуко, за заграбването на властта от Абигаил и жреците и за това, че е осъдена от сестра си заедно с всички евреи на смърт. Проявява се Абигаил, съпроводена от Великия жрец. Тя настоява Фенена да й отстъпи короната, но в този момент внезапно се завръща Набуко, отново победител. Разкрил заговора срещу себе си, той заплашва изменниците жреци и Абигаил със смърт и проклинайки вавилонския бог Баал обявява себе си за единствен Бог. Изричайки тези слова, безбожникът е покосен от мълния.

Трето действие
В храма на Баал. Абигаил, която се е възкачила на вавилонския трон приема почести от благородниците и народа. Великият жрец на Баал я моли да подпише незабавно заповедта за смъртното наказание на евреите и Фенена. Абигаил не иска да поеме сама отговорността за това дело. Идва Набуко, чийто блуждаещ поглед разкрива слабостта на обърканото му съзнание. Абигаил ловко го подвежда и той лично подписва смъртната присъда. В миг на прозрение Набуко осъзнава, че заедно с евреите ще загине и дъщеря му Фенена.
Поробените евреи мечтаят за своята родина. С тях е и върховният жрец Закария, който призовава всички да вярват в скорошното избавление. Гняв и воля за разплата се крият в неговите пророчески слова: скоро царството на поробителя ще рухне.

Четвърто действие
В покоите на вавилонския цар. Кошмарни видения преследват Набуко. Постепенно мислите му се проясняват и той с ужас осъзнава страшната истина – дъщеря му я очаква смърт, а той, пленник в собствения си дворец е безсилен да я спаси. Разкайвайки се за своите грехове, Набуко отправя молитви към Йехова за помощ. Пристига верният Абдало и част от войниците. С тяхна помощ Набуко се надява да спаси евреите и Фенена.
Фенена, Закария и всички евреи очакват последния си час. Неочаквано пристига Набуко със своите войници и ги спасява. Заповядва да бъде сринат вавилонския идол и дава свобода на евреите. Идва Абигаил. Тя е взела отрова и в предсмъртния си час моли Фенена да й прости. Закария провъзгласява Набуко за цар на евреи и вавилонци.

Още от категорията

Блестящият руски цигулар Никита Борисоглебски ще свири за първи път в България със Симфоничния оркестър на БНР

Блестящият руски цигулар Никита Борисоглебски, един от най-ярките млади музиканти на нашето съвремие, ще свири за първи път у нас на 23 март, петък, от 19:30 ч. в зала „България“ със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин. Никита Борисоглебски дебютира едва 10-годишен с Ростовски симфоничен оркестър, а на 14 години е вече студент в..

обновено на 23.03.18 в 10:28
Тед Нийли влиза в ролята на Исус Христос хиляди пъти

Световното турне на рок-операта "Исус Христос - суперзвезда" със спирка в София

Световното турне на рок-операта "Исус Христос - суперзвезда" включва в маршрута си и три представления в София в Страстната седмица в зала 1 на НДК. Близо 50 години ни делят от премиерата на творбата на Андрю Лойд Уебър.  Режисьорът и продуцент  Живко Ботев разказа в предаването "Нещо повече", че българските  зрители имат шанса да видят..

публикувано на 22.03.18 в 18:03

Никита Борисоглебски заедно с радиосимфониците под диригентството на Марк Кадин свири Втория цигулков концерт на Прокофиев

Деветият за сезон 2017-2018  концерт на радиосимфониците  е очакван с особено подчертан интерес – не само защото в програмата, както обикновено,  са включени интересни творби, а и защото солистът, който за първи път тази вечер ще застане пред българска публика, е една от най-ярките нови звезди на музикалния небосклон през последните години. На..

публикувано на 22.03.18 в 13:15
Ritmos negros

Ritmos negros представят първия си студиен албум

Българо-испано-перуанска Ritmos negros представя първия си студиен албум със същото име на 29-ти март в "София лайв клуб". Продукцията има 10 песни, които съдържат традиционна перуанска музика и авторски мелодии, базирани на афро-перуански ритми и съвременни жанрове. Членове на групата гостуваха на "Хоризонт до обед". Те са Пиеро Епифания (Piero..

публикувано на 22.03.18 в 12:34
Пламена Мангова и Струнен квартет „Микеланджело“

Директно от Международния фестивал „Мартенски музикални дни" - 22 март, от 19.00 часа

По програма "Христо Ботев" директно от Русе ще излъчим концерт на  Струнен квартет „Микеланджело“ и Пламена Мангова – пиано. В програмата: Йозеф Хайдн – Струнен квартет опус 64 № 5 в Ре мажор - „Чучулигата“; Цезар Франк – Клавирен квинтет във фа минор, опус 34; Антонин Дворжак – Клавирен квинтет № 2 в Ла мажор, опус 81. Квартет „Микеланджело“ е..

публикувано на 22.03.18 в 09:05
Keira Is You

Полски пост-ембиънт-дарк уикенд с групите Keira Is You и From Love To Reflux

Многопластова северна музика, мрачно-меланхолична атмосфера, съчетана с поетични прозрения за антиутопията, в която всички живеем, мелодични вокални линии и масиран китарен звук… Познахте ли ги? Не сме се виждали с тях цели четири години… А тази седмица ще имаме възможност да ги слушаме в цели три български града – Велико Търново , Пловдив..

публикувано на 21.03.18 в 15:25

Чуйте запис на концерта на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солист Александър Сомов в зала "България" от 9 март 2018 година

Поредният концерт на радиосимфониците ни предложи огнени ритми, много настроение и изпълнение на три произведения, които не са чак толкова добре познати на широката публика: Fancey free на Ленърд Бърнстейн, Conga del Fuego Nuovo на Артуро Маркес и Концерт за виолончело и духов оркестър на Фридрих Гулда. Солист беше великолепният..

публикувано на 21.03.18 в 14:35