На опера в събота

събота
от 20.00 до 24.00 часа

Цялостно излъчване на оперни спектакли. Обхващайки целите 240 минути всеки певец, диригент и композитор ще бъде най-подробно представен както със слово така и с музика. Ако някъде по света има оперна премиера и тя е записана от някоя от станциите на Европейския радиосъюз в най-кратко време тя ще бъде представена и на българския меломан. В този ден и час гостуват по случай юбилеите си българските оперни звезди. Отново тук със съхранените им гласове и изпълнения се сбогуваме с тези, които ни напускат. Всяка година само тук директно се излъчват съботните оперни спектакли на Метрополитен опера Ню Йорк.
Екип: Светлана Димитрова, Цветана Тончева, Елена Хубанова, Даниела Найденова, Ивета Грънчарова, Ралица Фичева, Янина Богданова, Мануела Манчева

Публикации
Катлин Батл

70 години от рождението на оперната звезда Катлин Батл

Катлин Деана Батл е родена на 13 август 1948 година в Портсмут, щата Охайо. Тя е най-малкото от седем деца. Катлин учи в гимназията в родния си град, където неин учител по музика и ментор е Чарлс Фил Варни. В интервю за списание Тайм от 1985 година Варни си..

публикувано на 18.08.18 в 09:00
Можмент от операта „Язон“ от Франческо Кавали на сцената на Опера Гарние

Забравеният „Язон“ на Франческо Кавали

В съботната вечер предлагаме операта „Язон“ от Франческо Кавали, записана в залата на „Операта на нациите“ в Женева на 3 февруари 2017 година. Франческо Кавали пише операта Язон през януари 1649 г., когато е на върха на успеха и славата. Произведението е..

публикувано на 27.07.18 в 15:36

„Язон“ – опера в три действия от Франческо Кавали (съдържание)

Музика: Франческо Кавали Либрето: Джачинто Андреа Чиконини Първо изпълнение: Театър „Сан Касиано“, Венеция, 5 януари 1649 г. Действащи лица: Алинда, прислужница на Изифиле – сопран    Аморе, Любовта (Купидон, пазител на Изифиле) – сопран Бесо, Капитан..

публикувано на 27.07.18 в 13:45

Емил Главанаков дирижира „Бал с маски“

Записът е от 1957. Година след като маестрото за пръв път представя на варненска сцена шедьовъра на Верди и заедно с режисьора Николай Николов, и разбира се солистите постигат завиден успех. Ето как композиторът Димитър Тъпков оценява премиерния спектакъл..

публикувано на 21.07.18 в 08:20

„Бал с маски”, опера в три действия от Джузепе Верди (съдържание)

Премиера: Рим, театър Аполо, 17 февруари 1859 г. Либрето: Антонио Сома по “Густав ІІІ или Бал с маски” на Йожен Скриб. Премиера в България: София, 22 октомври 1926 г. Първо действие Първа картина Бостън, зала в замъка на Рикардо, граф Уоруик,..

публикувано на 20.07.18 в 09:40
Диригентът Марко Армилиато, Красимира Стоянова и Хуан Диего Флорес

Красимира Стоянова и Хуан Диего Флорес в "Лукреция Борджия" от Залцбург

В съботната вечер предлагаме запис на едно от най-ярките събития от програмата на Залцбургския фестивал миналата година. През лятото на 2017 опероманите със затаен дъх очакваха последната седмица на фестивала заради двете концертни изпълнения на „Лукреция..

публикувано на 13.07.18 в 13:28
Портрет на Лукреция Борджия

„Лукреция Борджия”, опера в пролог и две действия от Гаетано Доницети (съдържание)

Либрето: Феличе Романи, по едноименната пиеса на Виктор Юго Премиера: 26 декември 1833 година в Миланската скала Действащи лица: Алфонсо д`Есте – херцог на Ферара Лукреция Борджия – негова съпруга Дженаро – млад благородник с неизвестен произход Мафио..

публикувано на 13.07.18 в 13:25
 Русенска опера

Историята на оперните театри: Записи от спектакли на Русенската опера

Тази съботна вечер ви предлагам записи на Русенската опера. Спрях се на няколко регистрации, всички са осъществени през 1958 година и това са  - фрагменти от „Риголето“ на Верди, „Кармен“ на Бизе и „Манон“ на Масне. Още през ХIХ век в Русе започват да..

публикувано на 06.07.18 в 13:55
Абадо с Берлинската филхармония, 2001

Търсещият Абадо – 85 години от рождението на един от най-ярките музиканти на нашето съвремие

Клаудио Абадо е роден в Милано на 26 юни 1933 година. Син е на Микеланджело Абадо - цигулар, композитор, диригент и професор в консерваторията „Джузепе Верди“. Той е и първият му учител по пиано. Майка му също е професионален музикант - пианист...

обновено на 30.06.18 в 15:44
Соня Йончева ще изпълнява изключително сложната сопранова партия

Премиера на "Пиратът" от Белини в Миланската Скала

Директно от Миланската Скала предаваме премиерата на операта „Пиратът“ от Винченцо Белини! Следим с трепет и участието на Соня Йончева в ролята на Имоджене, херцогиня на Калдора. Това е вокално сложна и трудна з а изпълнение сопранова роля, а..

публикувано на 28.06.18 в 12:10