На опера в събота

събота
от 20.00 до 24.00 часа

Цялостно излъчване на оперни спектакли. Обхващайки целите 240 минути всеки певец, диригент и композитор ще бъде най-подробно представен както със слово така и с музика. Ако някъде по света има оперна премиера и тя е записана от някоя от станциите на Европейския радиосъюз в най-кратко време тя ще бъде представена и на българския меломан. В този ден и час гостуват по случай юбилеите си българските оперни звезди. Отново тук със съхранените им гласове и изпълнения се сбогуваме с тези, които ни напускат. Всяка година само тук директно се излъчват съботните оперни спектакли на Метрополитен опера Ню Йорк.
Екип: Светлана Димитрова, Цветана Тончева, Елена Хубанова, Даниела Найденова, Ивета Грънчарова, Ралица Фичева, Янина Богданова, Мануела Манчева

Публикации

Сценичните партньорства на Михаил Светлев

Той пази спомените си – афиши, снимки, записи и не пропуска повод да ги сподели – плакати от гостувания на най-големите оперни сцени, фотографии с най-великите певци на XX в. Един от малкото певци, които съхраняват тъй подреден архив. Радва се на всяка..

публикувано на 18.05.19 в 08:15

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия (съдържание)

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: Фараонът на Египет (бас) Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) Радамес – египетски военачалник (тенор) Рамфис –..

публикувано на 17.05.19 в 13:44

Директно от Метрополитън – Ню Йорк: „Диалози на кармелитките“ от Франсис Пуленк

Сезон 2018-19 на директните предавания от Метрополитън завършва с „Диалози на кармелитките“. Яник Незе-Сеген, музикален директор на Метрополитън, дирижира разтърсващата опера на Пуленк за орден на монахини, които стават мъченици по време на Френската..

публикувано на 11.05.19 в 08:05

„Диалози на кармелитките“ от Франсис Пуленк, опера в три действия (съдържание)

Музика и либрето: Франсис Пуленк Световна премиера: 26 януари 1957 г. в Миланската скала (в превод на италиански) Премиера на френски език: 21 юни 1957 г. в Парижката опера. Главни действащи лица: • Маркиз дьо ла Форс – баритон • Шьовалие дьо..

публикувано на 10.05.19 в 15:10

Спомен за Борис Христов

На 18 май се навършват 105 години от рождението на прочутия ни бас Борис Христов. В негова памет ще звучат архивни, студийни и документални записи от негови изпълнения на световната оперна сцена. В книгата на Карло Курами и Маурицио Модуньо за великия..

публикувано на 04.05.19 в 08:30
Сцена от операта

Директно от Метрополитън – Ню Йорк: „Милосърдието на Тит“ от Моцарт

Сезонът 2018-2019 на съботните директни радиоматинета от „Метрополитън опера” в Ню Йорк продължава с моцартовата опера, посветена на традициите и нравите в античния Рим – „Милосърдието на Тит”. В главната роля на състрадателния император Тит е тенорът..

публикувано на 20.04.19 в 08:30

„Милосърдието на Тит” от Волфганг Амадеус Моцарт – опера сериа в две действия (съдържание)

Музика: Волфганг Амадеус Моцарт. Либретото е на Катерино Мадзола по Пиетро Метастазио. Премиерата се е състояла на 6 септември 1791 година в държавния театър в Прага под диригентството на самия Моцарт. Действащи лица: • Тит – тенор • Вителия –..

публикувано на 19.04.19 в 16:49

100 години от рождението на баритона Петър Петров

Тази събота оперната вечер е посветена на един невероятен български певец и артист. Този баритон, роден на 12 април 1919 в София, е определян от изследователите на родната оперна история като „един от стълбовете на националната ни сцена“ от средата на ХХ..

публикувано на 13.04.19 в 08:30
Сцена от операта

„Еврианта“ от Вебер в Театър ан дер Вин

Спектакълът се е състоял се в края на миналата година в прочутия театър на австрийската столица. В ролята на Еврианта – дебют на американското сопрано Джаклин Вагнър. Адолар е Норман Райнхард (тенор), Еглантина – Тереза Кронталер (мецосопрано), Лизиарт –..

публикувано на 06.04.19 в 08:30

„Еврианта“ – голяма романтична опера в три действия от Карл Мария фон Вебер (съдържание)

Либрето – Хелмина фон Шези Премиера: на 25 октомври 1823 година в Кертнертор Театър във Виена Действащи лица: Крал Луи Шести (бас) Адолар – граф на Невер (тенор) Лизиарт – граф на областта Божоле в Бургундия (баритон) Еврианта Савойска – годеница на..

публикувано на 05.04.19 в 12:00