Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсва ли наука в българския спорт

Институтът по механика и биомеханика в БАН беше домакин на двудневна научна конференция, на която беше засегната сериозно и темата за науката в спорта.

Според професор доктор Иван Йотов проблемите на нашия спорт са свързани с липсата на добра връзка между научното звено и практиката.

Конференцията се провежда на всеки две години. Основната идея е да се разгледат някои нови методики и идеи на нашите и на чуждестранните учени в областта на механиката и биомеханиката. В областта на медицината. А от тази година в конференцията има и спортна секция, на която се разглеждат доклади, представени бяха 5 доклада, които разглеждат проблемите в оптимизиране методиката на тренировка в спорта.

Според мен проблемите на българския спорт се коренят в това, че липсва добрата връзка между научното звено и практиката. И точно това е моята идея в тази посока. Срещам много добро разбиране в учените в академията, които имат изключителен научен потенциал. Опитваме се да съчетаем науката с практиката. Това означава, че ние ще предложим за практиката иновативни методики, с помощта на които ще могат да се изработят модели за техническо изпълнение в отделните спортове, заяви проф. д-р Иван Йотов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени