Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимира Янева реши лично да се защити по т.нар. дело "Червей"

| обновено на 09.11.16 в 16:12
Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева реши лично да се защити по т.нар. мега дело "Червей" и застана пред Софийския апелативен съд, за да обясни процедурата, по която докато е била начело на най-големия български съд, е разрешавала използването на специални разузнавателни средства. Янева получи едногодишна условна присъда от първоинстанционния градски съд, че е подписала специални разузнавателни средства за информационната система на МВР.

Причина, поради която не дойдох (на първото дело) е, че се чувствах изключително притеснена от цялата ситуация, в която съм поставена. Все пак човек за себе си трябва да намери вътрешните сили, за да може да се изправи да говори. Повярвайте ми, в моята ситуация това не е лесно. Вторият момент е, че това е последният процесуален момент, в който аз все пак мога да изляза да се защитя. Аз считам, че каквото и да ми коства това като мотивация, трябва да изляза и да го направя. Така, че е дошъл моментът да дойда и да си дам своите обяснения по делото, защото считам, че това е редно да бъде направено с оглед разкриванена обективната истина и с оглед правилното установяване на съдебния акт.

На обвинението, че е нарушила максимално допустимите срокове, днес Янева отговори, че причината е пропуск на ДАНС. С тезата й се съгласи и защитникът на другия подсъдим в процеса - адвокат Людмил Рангелов:

Наистина обработва голям брой такива искания и те се подготвят, както разбрахте, от други хора. Няма възможност да направи прецизна проверка на всичко, което е записано и съвсем естествено е да бъде подведен.

При първото си публично появяване от година и половина Владимира Янева отказа коментар по скандала около записаните й разговори с уволнената съдийка Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. Призна, че познава адвоката от години и отклони всички други въпроси заради възобновеното разследване:

Което значи, че се очаква моят разпит. Каквото и да ви кажа, ще бъде свързано със следствена тайна и не е редно да ви го кажа първо на вас, а е редно да го кажа на компетентния орган, така че мисля, че да създавам в днешния ден сензации, няма смисъл.

Глоба беше санкцията за другия подсъдим - бившия директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР по времето на министър Цветлин Йовчев - Тодор Костадинов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна