Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1000 учени от БАН протестират в София с искане за повече пари за наука

| обновено на 16.11.16 в 15:51
Снимка: БГНЕС
Около 1000 души се събраха на откритото Общо събрание на БАН на площад "Княз Александър Първи" в София. Целта е публично да бъде обсъдено бъдещето на Академията.

След като прозвуча националният химн, започна заседанието на Общото събрание на БАН с една точка в дневния ред – бюджета на Академията и нейното бъдеще. Учените поискаха увеличаване на парите за наука в Бюджет 2017. 

Изчерпахме нормалния диалог с политиците, които вземат решения, каза проф. Лъчезар Аврамов, организатор на събитието и член на Съвета на настоятелите на БАН. 

Това е опит ние да покажем по-широко какъв е проблемът и да потърсим обществена подкрепа. А какъв е проблемът? Най-малко той е чисто синдикален, тоест е свързан със заплатите, въпреки че това е огромен проблем, защото високо квалифицирани хора седят на мизерни заплати, но малките заплати са последица от политиката на държавата към науката, или по-скоро липсата на политика.

За какво протестират учените:

Протестираме, защото не сме съгласни с положението на науката в България в момента. Отпуснатият бюджет е много по-малък от това, което е необходимо за нормално развитие на нашите дейности. Ние търсим допълнително финансиране дори, за да си платим тока и парното на институтите.

Предложеният за 2017 година бюджет не осигурява издръжка на изследователските структури, дори не покрива абсурдно ниското трудово възнаграждение, което е с 200 лева под средната заплата за страната, смятат учените. Те са единодушни, че за наука у нас не се говори, а тя може да даде много на икономиката ни и че у нас се обучават кадри, които отиват в чужбина, защото в България нямат реализация.

Професор Аврамов за следващите стъпки на учените:

Ще заведем дела срещу държавата, ще сезираме националния омбудсман, ще заведем жалба в Комисията за защита от дискриминация по признак дискриминация чрез заплащане на труд и ще сезираме европейския комисар по наука. Това ще вземем като решение.

Позицията на просветното министерство е, че в проектобюджета за 2017 година са предвидени 5 милиона лева повече за БАН, или има ръст на парите с 6,8 процента. Още 350 милиона лева ще влязат в науката по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", като по-голямата част от тези средства щели да влязат именно в Академията.

Сред протестиращите днес бяха и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. При тях един от основните проблеми е липсата на пари за обновяване на компютърните системи и за редовно участие в научни форуми.

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева обясни какви са исканията им:

Не смятам, че тези промени, които стават в момента, биха могли да решат проблемите на българската наука. Малки изменения в бюджета не решават проблемите на българската наука и на БАН в частност. Това, което ние очакваме, е една дългосрочна последователна политика в подкрепа на науката, а тя не става с визия за 2- или 4-годишен мандат. Днешното събрание има за цел да получи подкрепа от обществото, от медиите, да се чуят публично нашите проблеми.

Цялото интервю с професор Евелина Славчева можете да чуете в звуковия файл.

Чуйте и репортажа на Александра Михайлова за предаването "12+3".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна