Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Меглена Кунева се яви на разпит по бартера с ваксините

| обновено на 22.11.16 в 12:27
Снимка: БГНЕС

Въпреки очакванията за разпит на почти всички министри в оставка за бартера на ваксини между България и Турция, в Столичното следствие дойде само вицепремиерът в оставка Меглена Кунева.

Анонсът за масови призовки на министри в оставка беше направен вчера от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, минути след като Петър Москов стана обвиняем за бартера с ваксините. От прокуратурата обявиха, че имат готовност днес и утре да изслушат министрите на Бойко Борисов, като са подготвили за целта три екипа разследващи. Досега зает беше само един от екипите, който разпита вицепремиера Меглена Кунева. Тя влезе в Столичното следствие със служебния си автомобил, така и си тръгна, без да направи какъвто и да е коментар. Министрите трябва да дадат обяснения пред разследващите какво означава неприсъствено вземане на решение и как точно е протекла процедурата миналата година, когато е вземано решението за бартера на ваксините.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

Няма проблем по този начин да се взимат решения от МС, но за нас е важно кой министър, по какъв начин и с какви документи е бил мотивиран, за да даде съгласие за взимането на това решение.

Пред "Хоризонт" Арнаудова уточни, че става дума включително и за финансово мотивиране.

По-рано Арнаудова категорично отрече разследването да има връзка с оставката на правителството. Тя обясни, че прокуратурата е била готова с обвиненията още през септември:

Всички вие сте свидетели на това, че през цялата кампания имаше често предупреждения от различни медии, нека така да го кажа, за това, че се готви "Костинброд 2". Факт е, че ние действаме със силата на доказателствата, но решихме да се извършат явните действия по привличане на лицата като обвиняеми, след като приключи кампанията, за да няма какъвто и да е политически отпечатък нашата работа.

С обвинения от вчера вече са здравният министър в оставка Петър Москов, заместникът му Адам Персенски и служителят във фирма "Бул био" Росен Алексиев. Засега не е предвидено да бъде разпитан премиерът Бойко Борисов. Румяна Арнаудова каза още пред „Хоризонт“, че в договора, който е бил разписан за ваксините, не е имало икономически параметри, така че е малко вероятно да се търси отговорност на министър в оставка за бартера с ваксините.



Още информация по темата ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна