Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чартърният полет за връщане на имигранти в Афганистан се очаква да е в средата на декември

Центърът в Пъстрогор става от затворен тип, имигранти ще се настаняват и в бивши застави по границата с Турция

| обновено на 28.11.16 в 16:18
Снимка: БГНЕС

Общо 250 нелегални имигранти от Афганистан ще бъдат върнати обратно. Започнала е процедурата по доброволно връщане на 50 от тях, обработват се документите на останалите 200. Това беше докладвано на работно съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов, на което беше обсъдено изпълнението на плана за действие при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границите на България с Турция.
Чартърният полет, с който нелегални имигранти ще бъдат върнати в Афганистан, се очаква да бъде в средата на декември - 14-и или 15-и декември са сред възможните дати за полета от София. Това научи "Хоризонт" от свои източници. До момента 50 афганистанци са подписали, че са съгласни доброволно да се върнат в родината си. Част от хората, които ще бъдат върнати, са от центровете на Държавната агенция за бежанците, а друга от домовете на дирекция "Миграция" на МВР в Бусманци и Любимец. В същото време експерти твърдят, че част от афганистанците, идващи към Европа, всъщност са родени и живели в Иран, откъдето бягат в последните години. У нас полицията залавя най-често афганистанци, пакистанци и иракчани, а сирийците са малцинство, твърдят източници от МВР.

На съвещание при премиера е решено и как ще бъдат преместени още стотици имигранти. 400 ще отидат в дома за временно настаняване в Любимец. Част от пребиваващите в разпределителния център в Елхово ще бъдат изпратени в село Пъстрогор и тамошният център ще стане от затворен тип. За такава цел ще бъдат пригодени и бивши застави по българско-турската граница.  

Междувременно стана ясно, че четирима афганистанци на възраст между 15 и 26 години са настанени снощи в ямболската болница. Единият е с гръдна травма, а другите - с комоцио. Състоянието им е овладяно. Мигрантите са докарани от разпределителния център в Елхово, където са били преместени след размириците в Харманли. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!