Съборът в Копривщица е вписан в регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО

Снимка: Община Видин

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на UNESCO.

След Бистришките баби, нестинарството, чипровските килими и празникът Сурва в Пернишко това е петото вписване, подготвено като кандидатура от специалисти на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките.

Съборът в Копривщица се провежда на всеки пет години от 1965 г. насам и представя автентичен фолклор – народни песни, танци, обичаи.

Още от категорията

Асен Блатечки и Койна Русева на бургаска сцена

Пиесата  „ Лъжата", режисирана от Борислав Чакринов , всъщност поставя вечните въпроси за истината. За предимството да я прикриеш и за недостатъците от разкриването й. За това нужна ли е д оминиращата роля на филтър и посредник в разпространението на очевидни факти. Спектакълът на френския драматург Флориан Зелер ще се играе на 20 октомври..

публикувано на 26.09.17 в 20:10

Коя е "Кръстовата планина"

Една забележителна книга, която представя мащабния краеведски труд на  Костадин Глушков , посветен на Родопите, вече е на книжния пазар.  Тя се нарича "Кръстовата планина" и излиза с подкрепата на община Чепеларе и Българския съюз за защита на Родопите. И това не е случайно, защото Чеп еларе  на два пъти е административен център на Рупчос -..

публикувано на 26.09.17 в 20:10
Галерия „Академия“ открива изложбата „Илия Петров – 70+1 непознати рисунки“. Тя е предоставена от Националния литературен музей и се организира съвместно с Националната художествена академия.

Илия Петров - 70+1 непознати рисунки

Илюстрации към художествени творби и рисунки на друга тематика от художника Илия Петров  се представят за първи път в реставриран вид тази вечер в изложбата под надслов „Илия Петров - 70 плюс една непознати рисунки“. Това каза уредникът на Къщата-музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново д-р Радка Пенчева, която гостува в студиото на предаването..

публикувано на 26.09.17 в 18:00

Чаровно лято с неизбежните му там неприятности

116-ият сезон на трупата на Народния театър „Иван Вазов“ се открива с пиесата „Чудаци“ на Максим Горки . Предпремиерните представления са днес и утре, а премиерните – на 28-и и 29-и септември на камерната сцена. За 17-и път Народният театър става дом за творба на един от най-прочутите световни драматурзи. Не само 150-годишнината от рождението на..

публикувано на 26.09.17 в 16:59

Бестселър, любим на Обама и Бил Гейтс, излезе на български език

„Варварски дни” на Уилям Финеган, в превод на Елена Кодинова, е вече на книжния ни пазар. Авторът е политически журналист, познат от страниците на авторитетното американско списание „Ню Йоркър“ с репортажите си от горещи конфликти  и публикациите си по въпросите на расизма в Южна Африка и бедността в Третия свят. Сериозната му кариера обаче..

публикувано на 26.09.17 в 16:35

Английска класика в „Две сини очи“

За първи път на български език излезе „Две сини очи“ – една от ранните творби на двукратно номинирания за Нобелова награда за литература английски писател Томас Харди. Той е сред най-видните класици и обичани романисти на английската литература от средата на 19 век. Самият той разделя своите 14 романа на три групи: „експериментални“; „романтични и..

публикувано на 26.09.17 в 14:35
Фрагмент от плаката на изложбата

Легенди в злато - Тракийски съкровища от България в Берген

Под формата на приказно приключение в миналото на траките, в норвежкия град Берген е представена изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“ . За първи път норвежката публика има възможност да види отблизо най-прочутите тракийски съкровища, превърнали се в емблема за този период по нашите земи: Панагюрското, Боровското, Летнишкото и др...

публикувано на 26.09.17 в 13:48