Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Китай за чужбина награди чуждестранните си коментатори в Хъфей

БНР Новини
Водещата на „Артефир“ Невена Праматарова (четвъртата на първия ред от дясно на ляво), автор на рубриката за китайска култура „По-близо до Китай“, и чуждестранните коментатори на РКЧ на церемонията по награждаването в кметството на Хъфей, столица на провинция Анхуей
Снимка: Хоу Игуан

Китайският мегаполис Хъфей  бе домакин на най-новата инициатива на Радио Китай за чужбина – опознавателната обиколка „По пътя на иновациите в Китай“. В пътешествието до един от най-развитите в икономическо отношение градове, известен като столица на иновациите на Китай, се включиха коментатори на медията от България, Великобритания, Виетнам, Германия, Гърция, Йордания, Канада, Пакистан, Русия и Франция. Седемдневното посещение започна от Пекин и завърши в икономическия гигант Хъфей, където чуждестранните журналисти и експерти се запознаха с развитието на иновациите в Китай и последните постижения, разработени от китайските учени и новото поколение научно-изследователски специалисти в страната.
Новият комплекс Wanda World в Хъфей струва близо 5 млрд. долара и е изцяло базиран върху китайската култураВ столицата на провинция Анхуей коментаторите бяха наградени от Радио Китай за чужбина и кметството на град Хъфей за приноса им за запознаване на света с постиженията на Китай. По време на церемонията по награждаването Джун Дзюндзие, директор на пресслужбата на града изтъкна усилията на местните власти в утвърждаването на над 1 000 научните институти и университети в мегаполиса, който вече има конкурентоспособността да стане „столицата на иновациите" с международно влияние. Той изрази желание повече приятели от чужбина да посетят Хъфей и Невена Праматарова с една от екскурзоводките в парка Wanda World, който има амбицията да се наложи като представител на китайската развлекателна култура  из целия святиновационните идеи на китайските учени и инженери да бъдат разпространени из целия свят.
Делегацията посети Института за високи технологии към Китайския научно-технологичен университет, компанията за езикови технологии iFlytek, Завода за електромобили на JAC Motors, Изследователския институт за обществена безопасност към университета Цинхуа и експерименталната зона на Индустриалния парк за биомедицина на компанията Sinobioway Group.
Гостите посетиха и наскоро открития тематичен увеселителен парк Wanda World на конгломерата Уанда груп, собственост на най-богатия човек в азиатската страна – строителният предприемач Уан Цзиенлин. Това е новото предизвикателство пред американската компания Walt Disney, която построи гигантски комплекси в Ханконг и Шанхай.
Новият развлекателен парк в Хъфей включва търговски център и четириизмерни кино салони с прожекции на 4DX филми. Китайският конгломерат планира изграждането на още 20 подобни парка в Китай до 2020 година и превръщането им в глобален бранд на китайската развлекателна култура.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна