Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА с награда в стандартизираната класация „Комплексна оценка“ на висшите училища у нас

4
Снимка: НСА

Националната спортна академия „Васил Левски“ получи награда за първото си място в направление „Спорт“ в стандартизираната класация „Комплексна оценка“ в рейтинговата система на висшите училища в България за 2016 година.

Наградата получи ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

За мен е чест да връча тази награда. Национална спортна академия дълги години е била сърцето и мозъка на спортната ни система. Тя дава възможност за дуална кариера на спортистите ни, подготви всички кадри, които работят в системата на спорта и е истинският двигател на процесите, от които имаме нужда, за да върви спортът напред. Искам да им пожелая да не спират да се усъвършенстват, защото тази система има нужда от спортни ръководители, мениджъри, треньори. Не може без наука да има спортни постижения, каза министър Кралев.

Благодаря за наградата, естествено това е отговорност за спортната академия. Ние винаги ще се стремим да поддържаме високо нивото на научното осигуряване на спорта, заяви проф. Пенчо Гешев.

Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа на висшите училища, реализацията на завършилите на пазара на труда и регионалната значимост. Системата стартира през 2004 г. по инициатива на вестник „24 часа”, а от 2011 г. рейтингите се актуализират от Министерството на образованието и науката.

Общо 22 университета бяха наградени тази вечер в софийската зала „Виваком Артхол“ на церемония, организирана от в. „24 часа“. В събитието участваха още президентът Росен Плевнелиев, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева и кметът на София Йорданка Фандъкова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна