Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Човек на годината"

Тази вечер ще бъдат връчени наградите "Човек на годината". В интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Светла Баева от Българския хелзинкски комитет (БХК) разказа:

Както всяка година, хората и организациите, които бяха номинирани, показаха с тяхната дейност през изминалата година, че има хора в България, които ежедневно се борят за правата на човека, за правозащитността в най-различни сфери, свързани с опазването на околната среда, защитата на животните. Това са хора, чиито борби обикновено остават нечути и недооценени, затова вече девет поредни години организираме тези награди. Тази година имаме 29 номинации. Те са много разнообразни. Има такива, които са свързани с правата на децата в България, правата на жените, правата на хората от малцинствата. Има хора, които са журналисти и се борят за свободата на изразяване на гражданите.

Наградите са повод да се събере една общност, която става все по-голяма и видима, добави още Баева:

Това е общност на хора, които се борят с тези каузи, а тези каузи не са лично техни. Тези каузи целят да променят обществото. Те се занимават с обществено значими въпроси, така че наградите показват, че тази общност се разраства.

Цялото интервю със Светла Баева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна