Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Нека отворим своите сърца, нека бъдем солидарни със семействата на загиналите и ранените в Хитрино

Снимка: БГНЕС

С минута мълчание в памет на жертвите, загинали при експлозията в село Хитрино, започна Петото издание на инициативата "Младежка визия на развитие на България" в Техническия университет. Срещата се провежда под егидата на президента Росен Плевнелиев, който призова за съпричасност към трагедията българския народ:
При трагедия от този мащаб, аз апелирам към всеки сънародник, нека отворим  своите сърца, нека бъдем солидарни със семействата на загиналите, на ранените, нека бъдем заедно с тях в този труден момент. В ден на национален траур нека отворим сърцата си, нека подадем ръка на тези, които имат нужда от подкрепа в този труден момент.
В днешния ден на траур България скърби за жертвите от трагедията в село Хитрино. 
Жестоката равносметка - 7 са жертвите и 29 са ранените при взрива на 10 декември. 4-ма души все още се борят за живота си. 26 къщи са напълно разрушени. Водата в селото е негодна за пиене. Вероятно милион и половина лева ще достигнат щетите по железопътната инфраструктура.

Инициативата "Младежка визия на развитие на България" се провежда за пета поредна година и е под патронажа на президента. Форумът насърчава младите хора да участват при вземането на решения за  развитието на България. Повечето от тях изразиха притеснения, че образованието у нас и материалната база на ВУЗ не е на необходимото ниво както и от политическите назначения в регулаторните органи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени