Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Първанов: Ще има повишаване на цените на петрола, но в резултат не на пазарно, а на корпоративно ценообразуване

След като от началото на седмицата цените на петрола тръгнаха нагоре, немалко анализатори свързаха това с новина, дошла от САЩ – номинацията на главния изпълнителен директор на на петролния гигант "Ексън Мобил" (ExxonMobil) Рекс Тилърсън за държавен секретар на САЩ.  
В анализ на динамиката на петролните пазари през последните дни проф. Христо Първанов, който е преподавател от катедрата по "Икономика на енергетиката и транспорта" в УНСС, обясни, че устремът на цените нагоре има връзка с номинацията на Тилърсън, но и с още няколко събития и фактори:
Съвсем очевидно е, че след като такъв корпоративен магнат застава начело на външната политика на САЩ, тази външна политика ще има много силно влияние от гледна точка на енергийните фактори. 
Второто събитие, оказващо влияние, и което се случва същия ден е: Подписването във Виена на първото за петнадесет години споразумение за съкращаване на добива на суров петрол между страните-членки на ОПЕК и страните, които добиват петрол, но са извън организацията.
Третият фактор, според проф. Първанов, е продажбата на солиден пакет акции на "Роснефт", а четвъртият фактор, който ще повлияе на цените на петрола, е съобщението, че новоизбраният американски президент ще направи разследване върху работата на енергийното министерство на САЩ – по-скоро върху работата на някои негови сътрудници.
Христо Първанов тълкува изброените събития като показател, че вече има достатъчно фактори и сили, които могат да нарушат класическите пазарни тенденции за определяне на цените и определянето на цените, тяхното равнище да се насочва – повече или по-малко, от корпоративни фактори в глобален аспект. 
Анализаторът обобщи, че: Има достатъчно фактори, които да освободят тези цени – разбира се, не става въпрос за директни спекулации с цените на петрола, но все пак – доста отместване на пазарните принципи за сметка на корпоративното ценообразуване на тази суровина. 
Според проф. Първанов е безспорно, че ни очаква повишаване на цените на петрола, от което изгода имат всички големи играчи на петролния пазар. 

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна