Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем души са задържани във връзка с убийството на руския посланик в Анкара

| обновено на 20.12.16 в 11:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция е задържала седем души във връзка с убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, който беше прострелян снощи в изложбена галерия. Нападателят, който беше убит от полицията, е идентифициран. Това е 22-годишният Мевлют Мерт Алтънташ, полицай с 2-годишен стаж в силите за борба срещу безредиците. 

Убийството беше окачествено като терористичен акт. 

Сред задържаните са родителите и сестрата на нападателя. От жилището на Мевлют Мерт Алтънташ е иззета документация. 

За атентата властите подозират фетулахистката терористична организация "Фето". Нападателят е бил на квартира при журналист от вестник "Заман", бивш орган на групировката.

Убийството на руския дипломат шокира обществото и света. Анализаторите констатират, че нищо в Анкара вече няма да е както досега и се питат дали и как ще бъде преодоляна травмата. Дипломатическите мисии на Русия, САЩ и Иран останаха затворени днес. Руски представители пристигнаха в турската столица, за да се включат в разследването на убийството. 

Около случая има няколко въпросителни – защо посланикът е бил без лична охрана на изложбата; защо докато е закаран в болницата са изминали около 40 минути; към коя религиозна групировка принадлежи убиецът-полицай, който крещял "Аллах Акбар, Алепо, всички сте убийци". Турските власти разследват две версии – първата е за участие на гюленисти, а втората – на ислямски терористи, като и двете се свързват със ситуацията в Сирия. Не се изключва и възможността убийството да е провокация срещу нормализирането на турско-руските отношения.

Поръчителите на убийството на посланика на Русия в Турция няма да успеят да подкопаят процеса на нормализиране на двустранните отношения, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Турският му колега Мевлют Чавушоглу каза, че целта на покушението е да провали уреждането на конфликта в Сирия. Турция и Русия обаче няма да допуснат това, подчерта Чавушоглу, който пристигна снощи в Москва. 

Властите съобщиха, че мъж е открил огън край посолството на САЩ в Анкара. Няма пострадали. Нападателят е бил задържан от полицията, но не се съобщават подробности. Предполага се, че той е свързан с терористи от "Ислямска държава", които преди време отправиха предупреждение за атентати срещу посолства и дипломати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени