Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди пускането на електричеството в Хитрино всички къщи ще бъдат проверени за опасност от експлозия

| обновено на 20.12.16 в 10:23
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес от Хитрино да бъде изведена цистерната, от която изтичаше газ и заради това беше обявена за най-опасната. Началникът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов отправи за пореден път апел към населението да прояви търпение. 

Всички къщи в село Хитрино ще бъдат проверени за риск от взрив по изготвен план, вече се обмисля възможността за включване на електропреносната мрежа, заяви главният комисар на МВР Георги Костов:

Експерти от енергото, от ВиК, от общинското ръководство ще направят оценка какви рискове носят пускането на електрозахранването и на водоснабдяването. Предварителните данни, които имат тези експерти, са, че няма да има големи затруднения.

Областният управител на Шумен Донка Иванова каза в предаването "Преди всички", че дейностите по обезопасяване на района продължават и днес, като областните институции работят на терен и се опитват да създават условия за времето, в което хората ще влязат по домовете си. Поетапното контролирано въвеждане на хората в тяхната собственост, по думите на Иванова, трябва да започне този следобед.

След влизането на хората в Хитрино ще се вземат две последователни проби за качеството на водата, увери областният управител, като допълни, че информацията за качеството на въздуха е постоянна.

Необходимост от помощта на доброволци ще има, но те също ще работят в контролиран формат, обясни Донка Иванова. Има готов график и първо ще бъдат пуснати на терен обучените и застраховани доброволчески формации.

Според заместник-председателя на ДПС и координатор на доброволческите и дарителските кампании от региона Ахмед Ахмедов струпването на много доброволци няма да бъде ефективно, затова на този етап ще се допускат само доброволци от съседни общини, които ще бъдат извозвани обратно до техните населени места.

Има организация за раздаване на хранителни пакети с продукти от първа необходимост – олио, захар, ориз, макарони, поясни Ахмед Ахмедов.

От звуковите файлове ще научите още подробности за ситуацията в Хитрино.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна