Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората ще се връщат в Хитрино не едновременно, а по график

Снимка: БГНЕС

Информирахме жителите на Хитрино, че достъпът до селото не може да стане изведнъж за всички. Това обяви в Народното събрание вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. По думите й, това би било рисково:

Връщането на хората ще става по график, определен от кмета и от кризисния щаб. Имаме информация от щаба, че днес след 14.00 часа ще могат да дадат достъп

В 14.00 ч. днес представители на пострадалите домакинства от Хитрино трябва да бъдат на контролно-пропускателния пункт в село Тимарево, откъдето ще започне обходът на домовете им, при условие че операцията по извеждане на последната и най-опасна цистерна приключи нормално. Това съобщи заместник-кметът на община Хитрино Илхан Ахмед.

Ще има документ, удостоверение, че може да се помещава и можете да останете в тези къщи да живеете. Такова уверение имаме. Не можем обаче да го кажем окончателно, че ще е така, преди да бъде изнесена и последната цистерна, която се очаква окончателно да бъде изнесена днес по обед.

Преди влизането в домовете ще се проведе замерване за наличието на опасни газове.

Два автобуса ще превозват хората до домовете им днес. Междувременно жители на Хитрино, чиито домове не са сред необитаемите, предложиха да приемат временно свои съселяни, чиито къщи са разрушени.

Струпването на много доброволци в Хитрино няма да бъде ефективно и заради това техният достъп тогава, когато живеещите в селото бъдат допуснати до домовете си, ще се координира. Това обясни в предаването "Преди всички" Ахмед Ахмедов, заместник-председател на ДПС и координатор на доброволческите и дарителските кампании от региона:

Много хора, много шум - няма да сме експедитивни. Хората ще трябва да бъдат настанявани, да има храна и за тях, да имат нормални условия. Затова на тоя етап ще допускаме само доброволци от съседните общини, които вечер ще бъдат извозвани до техните населени места.

Създадена е и организация за раздаване на хранителни пакети, когато достъпът бъде разрешен, допълни Ахмедов.

Председателят на Обществения съвет Севджан Акиф преди поредното заседание, на което се разпределят постъпилите по сметката на общинската администрация дарения и средства, заяви, че трима от тежко пострадалите при взрива преди 10 дни, които са лекувани в болница, са без здравни осигуровки. Общественият съвет е решил да отпусне пари за възстановяване на здравните им права.

580 души от Хитрино, настанени при свои близки и познати, ще получат топла храна днес.

До момента 15 души са заявили, че искат да им бъдат осигурени фургони, в които да се настанят временно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени