Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Смилов: Плевнелиев не е нарушил Конституцията

Снимка: www.dnevnik.bg
Президентът Росен Плевнелиев не е нарушил Конституцията с отказа си да назначи служебно правителство. Това заяви в предаването "Преди всички" преподавателят по конституционно право Даниел Смилов:
 

Това, което Плевнелиев предлага на следващия президент Радев, е едно споразумение – следващият президент да състави правителство, което да остане за по-дълъг период от време, това правителство ще бъде назначено от Плевнелиев. Това е всъщност формулата и ми се струва, че това не е лоша формула, която би могла да стане и конвенция в нашето конституционно право, точно в такива случаи, когато, от една страна, хем имаме парламент, който не може да бъде разпуснат, хем имаме смяна на президенти и съставяне на служебно правителство.

Смилов каза още, че в конституционните текстове има свобода на преценката, относно сроковете за сформиране на правителство:

Това неслучайно е направено. Много трудно е да се предвиди, какви ще бъдат ситуациите. Президентът, като тежка фигура с много сериозен демократичен кредит, пряко избран от народа, е оставен да преценява в по-особени случаи, с какво време разполага и кога точно да задейства всеки един от конституционните механизми.

Цялото интервю на Силвия Великова с Даниел Смилов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна