Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно от ключовите произведения на българската култура - в последния ден на 2016 година

БНР Новини

Поетична приказност, романтична фолклорна образност и драматизъм в едно блестящо постановъчно и актьорско изпълнение ще намерите в извънредното празнично издание на Радиотеатъра "Змейова сватба" в сутринта на 31 декември. Предлагаме българска класика в най-изящния й вид в този ден на символичен финал, разделяне със старото, размисъл и приготовления за новогодишната нощ.
Пиесата на П.Ю. Тодоров е написана през 1910 година и едно от най-ценните й качества е амбицията да прехвърли мост между мит и художествена литература, между минало и сегашно, между традиция и модернизъм, между минало и бъдеще. Зад амбицията стои драматургично майсторство, чувствителност и вечно вълнуващата тема за привлекателността на изключителното, които повече от 100 години правят този текст неуморно предизвикателен за различни медии, режисьорски решения и типове изкуство.
Радиоверсията и постановката на нашето аудио са на режисьорката Мария Нанчева. Записът е направен през 1965 година с участието на Виолета Бахчеванова, Йордан Матев, Георги Черкелов, Виолета Николова, Иван Тонев, Пенка Икономова, Светослав Карабоиков, Живко Гарванов и Васил Стойчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна