Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олег Йорданов: Тръмп е абсолютно непредсказуем

Най-добрите анализатори и журналисти се надпреварват да гадаят какво ще се случи след 20-и януари

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В научната общност в САЩ има голямо безпокойство относно предстоящия президентски мандат на Доналд Тръмп и то е свързано не само с неговите изявления. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" д-р Олег Йорданов, български учен от Института по електроника на БАН, който сега работи в Южна Каролина.

Той припомни за провеждането на традиционния вече предизборен дебат по въпросите на науката, в който основните научни общества, обединяващи над 10 милиона учени в света, формулират 20 въпроса в целия научен спектър и впоследствие специална комисия оценява отговорите на кандидат-президентите, а учените ги коментират публично.

В това научно "препитване" по стобална система Хилари Клинтън е получила 67 точки, Гари Джексън 32, а Доналд Тръмп заема последното, четвърто място с едва 8 точки. Д-р Йорданов направил паралел с обучението на студентите, от които се изискват минимум 60 точки по стобалната система, за да преминат успешно даден курс с минимален резултат.

Относно опасенията, че Доналд Тръмп е заобиколен от хора, отричащи глобалните изменения на климата в резултат на човешката дейност, и запитан ще триумфират ли отрицателите на глобалното затопляне в ерата Тръмп, Йорданов заяви:

Това изглежда така.

Той онагледи анализа си с номинираната за секретар на образованието, която е от семейство на милиардери и финансира редица фундаменталистки християнски организации, като смята, че научната истина трябва да се съобразява с написаното в свещените книги:

Нещо нечувано за Америка, където има строго спазване на разделянето на държава от религия.

Тръмп е абсолютно непредсказуем. Най-добрите анализатори и журналисти от най-висока класа се надпреварват да гадаят какво ще се случи след 20-и януари, посочи още Олег Йорданов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени