Монополистът "Музикаутор" блокира Българското национално радио

СнимкаПо повод едностранното прекратяване на договора с БНР от страна на сдружението за колективно управление на авторските права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели "Музикаутор"

ИЗЯВЛЕНИЕ НА ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО АЛЕКСАНДЪР ВЕЛЕВ

С настъпването на Новата година в програмите на Националното радио няма да може да звучи съвременна музика – причината е едностранното прекратяване на договора с БНР от страна на „Музикаутор“ и забраната от страна на сдружението в ефира да звучи музика, чиито права се държат от него. „Музикаутор“ е сдружение за колективно управление на авторски права, което представлява една много голяма част от авторите на музикални произведения и свързаните с тях литературни произведения. Защо се стигна до тук? През последните 6 месеца Българското национално радио води безрезултатно преговори с „Музикаутор“. Възползвайки се от монополното си положение, „Музикаутор“ настоява за трикратно увеличение на парите, заплащани от Радиото за авторски права на музикални произведения. Ние в БНР сме обединени около позицията, че не можем да приемем безпрецедентното искане на „Музикаутор“. То е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности. Парите, отпуснати на Радиото от държавния бюджет, са непроменени, което означава, че ако приемем искането на „Музикаутор“, ние трябва да пренасочим средства, като например да закрием една от регионалните ни програми, което би нарушило интересите на обществото и би накърнило обществената мисия на Радиото.

БНР е обществена медия, призвана да бъде и национална културна институция. Националното радио поддържа 6 музикални състава – Симфоничен оркестър, Биг бенд, Смесен хор, Детски радиохор, Оркестър за народна музика и музикална група „Радиодеца“. Всички те прославят България и българските творци не само у нас, но и далеч зад граница. Ние работим в тясно сътрудничество с българските композитори, с българските изпълнители и се прекланяме пред труда и таланта на нашите творци. Наясно сме с недоброто заплащане на авторския труд и затова на радиопазара у нас сме най-големият платец на авторски права. БНР предложи  на „Музикаутор“ за 2017 година увеличение на средствата с 20 процента. Предложението ни бе отхвърлено. Необоснованото искане за драстично увеличение на парите за музикални права поставя БНР в затруднено положение. До уреждането на взаимоотношенията ни с „Музикаутор” в нашите програми ще звучат единствено изпълнения, чиито права са погасени по давност – класическа музика, джаз и автентичен фолклор. Обръщам се към Вас с молба да проявите разбиране и да останете верни на програмите на БНР.


Изявлението можете да чуете и в звуковия файл


Още от категорията

НСИ: Средната заплата бележи ръст от 7% и половина за годината

Средната заплата за страната през третото тримесечие на годината е 1117 лева, отчете Националният статистически институт. Тя намалява с 0,7 процента в сравнение с второто тримесечие. Наетите лица също намаляват в сравнение с юни 2018-а, и по последни данни достигат малко над 2 милиона и 320 хиляди души. Въпреки, че намалява в сравнение с юни..

публикувано на 12.11.18 в 12:28

400 нови линейки за Спешната помощ в цялата страна

Министерство на здравеопазването очаква до края на следващата година да бъдат закупени общо 400 линейки за Спешната помощ в цялата страна. Това обяви по време на парламентарния контрол здравният министър Кирил Ананиев. Той уточни, че първите автомобили ще бъдат доставени в началото на следващата година: Министерство на здравеопазването очаква..

публикувано на 09.11.18 в 12:35

Откриха птичи грип в Пловдивско

Огнище на птричи грип е регистрирано във ферма за отглеждане на кокошки-носачки в пловдивското село Богданица, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. Всички птици във фермата предстои да бъдат унищожени, а помещенията - дезинфекцирани. На собствениците ще бъдат изплатени обезщетения.  Във всички населени места в радиус от 10 км...

публикувано на 31.10.18 в 14:00

“Булгаргаз“: Цената на руския газ в доклада на ЕК е различна от тази на доставяното от “Газпром“ гориво

Цената на руския газ за страната ни, посочена в доклад на Еврокомисията за второто тримесечие на годината, не отговаря на действителната цена на горивото, доставяно ни от “Газпром“. Това съобщават от “Булгаргаз“, като посочват, че предстои да бъдат изяснени причините за различието в публикуваните данни. В доклада е записано, че доставната цена..

публикувано на 31.10.18 в 12:13

Болницата в Горна Оряховица е намалила просрочените си задължения наполовина

За по-малко от 3  години Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица намали два пъти просрочените си задължения за медикаменти и консумативи до 232 хиляди лева. Втората по големина общинска болница в страната се стабилизира и, за да привлича млади кадри, лечебното заведение пое таксите за обучение на 7 студенти по медицина и лекари..

публикувано на 16.10.18 в 15:23

Първа конференция на свободните адвокати в България

Първата конференция на свободните адвокати в България ще се проведе на 6-и и 7-и октомври в Пловдив. Ще бъдат обсъдени проекти и предложения за реформи в закона за адвокатурата като част от реална съдебна реформа. "Свободните адвокати са независима и самоуправляваща се общност, занимаваща се със защита на правата и свободите на българските граждани",..

публикувано на 01.10.18 в 13:21
СЕМ

Генералният директор на БНР проведе среща със СЕМ по казуса с "Музикаутор"

Актуалните предавания по програма "Хоризонт" спазват плурализма на гледните точки и са в съответствие със Закона за радиото и телевизията.  Това сочи мониторингов доклад на Съвета за електронни медии. Наблюдението е извършено в периода 2-7 февруари и обхваща предаванията: "Преди всички"; "12+3"; "Нещо повече"; "Хоризонт за вас"; "Събота..

публикувано на 23.02.17 в 16:26