Министерството на културата не е утвърдило предложената от "Музикаутор" тарифа

Снимка: БГНЕС

По повод спора между Българското национално радио и "Музикаутор" за сумата, която БНР трябва да плаща на дружеството, Министерството на културата съобщава, че не е утвърдило предложената от "Музикаутор" тарифа.

Със специално писмо ведомството призовава двете страни да постигнат споразумение за възнагражденията, които БНР трябва да плаща на "Музикаутор".

Ето целият текст на писмото:

ДО
СДРУЖЕНИЕ „Музикаутор”

Г-Н ЯСЕН КОЗЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

УЛ. „БУДАПЕЩА” 17

ГР. СОФИЯ

копие: Г-Н АЛЕКСАНДЪР ВЕЛЕВ
ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР
И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА
БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО
БУЛ. „ДРАГАН ЦАНКОВ“ № 4
ГР. СОФИЯ


Към наш № 62-00-397

Относно: Ваше заявление за утвърждаване на размери на възнагражденията, дължими от Българското национално радио

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОЗЕВ,
Във връзка със заявлението за утвърждаване на размери на възнагражденията, дължими от Българското национално радио, подадено в Министерството на културата с вх. № 62-00-397/04.11.2016 г., Ви призоваваме да обсъдите внимателно становището на Българското национално радио, което Ви изпратихме, в това число и с представители на радиото и да преразгледате представените документи – както предложението, така и поясняващите го мотивирана методика и икономическа обосновка, като отчетете изискванията, залегнали в чл. 40е, ал. 4 от ЗАПСП.
Обръщаме Ви внимание, че в решението на Административен съд – София град по случая (Решение № 5169/24.07.2013 г. по адм. дело № 6001/2013 г.) действително се посочва, че съгласно действащата уредба заявлението на „Музикаутор“ следва да бъде обсъдено с организацията, явяваща се представителна за съответните начини на използване – АБРО, а в случай че не се представи доказателство за това, производството следва да се прекрати. В съответствие с това производството по първото подадено от Вас заявление бе прекратено. Наред с това обаче съдът посочва в решението си, че при произнасянето по същество по заявлението, административният орган следва да отчете, че БНР се субсидира от държавния бюджет и как това се съотнася към предлаганите размери на възнагражденията. С оглед на това, както посочихме по-горе, считаме за важно депозираните от Вас документи да бъдат съгласувани и с лицето, което ще следва да заплаща възнагражденията в предлаганите размери. Обратното би било изцяло в противоречие с основната цел на законодателя, а именно – да се даде възможност дължимите възнаграждения да се формират с максималното участие на заинтересованите лица. Обстоятелството, че БНР има качеството на заинтересовано лице по случая е вън от съмнение.
В становището си по предложението Ви БНР е изразило несъгласие по редица положения в него. Считаме, че разрешаването на тези спорни въпроси следва и може да бъде постигнато по пътя на съвместни разговори, преговори, медиация и всички други способи за контакт с представители на радиото, а не бива да бъде търсено чрез силово налагане на разрешение по административен ред. Дори да бъде издадена заповед за утвърждаване на размерите на възнагражденията в предложения вариант, ако противоречията не са преодолени, прилагането на тази заповед би било обект на атаки и оспорвания и не би довело до целения резултат. Следва да се има предвид също, че целта, която законът си поставя с процедурата, съдържаща се в чл. 40е от ЗАПСП (Закон за авторското право и сродните му права), е баланс между интересите на правоносителите и ползвателите, който с административен акт не може да се постигне.

Досегашната ни практика по прилагане на Раздел Iа от ЗАПСП показва, че подобни конфликти не намират позитивно разрешение по административен път и обратното – при наличие на позитивен и конструктивен диалог конфликти не възникват. Подобен опит впрочем има и представляваното от Вас сдружение, като пример за което може да посочим тарифата за възнагражденията при публично изпълнение на музика, включена във филми, показвани на публични места, както и за използване на музика преди, по време и след прожекциите.

Във връзка с казаното, в 14-дневен срок от получаването на настоящото, очакваме становището Ви по него или коригиран вариант на предложението за размери на възнагражденията и приложените към него методика и икономическа обосновка. В случай, че счетете че срокът е недостатъчен за провеждане на разговори с БНР и постигане на консенсус по спорните въпроси, моля да ни уведомите за това с оглед удължаването му или спиране на производството.


ВЕЖДИ РАШИДОВ

Министър

Още от категорията

НСИ: Средната заплата бележи ръст от 7% и половина за годината

Средната заплата за страната през третото тримесечие на годината е 1117 лева, отчете Националният статистически институт. Тя намалява с 0,7 процента в сравнение с второто тримесечие. Наетите лица също намаляват в сравнение с юни 2018-а, и по последни данни достигат малко над 2 милиона и 320 хиляди души. Въпреки, че намалява в сравнение с юни..

публикувано на 12.11.18 в 12:28

400 нови линейки за Спешната помощ в цялата страна

Министерство на здравеопазването очаква до края на следващата година да бъдат закупени общо 400 линейки за Спешната помощ в цялата страна. Това обяви по време на парламентарния контрол здравният министър Кирил Ананиев. Той уточни, че първите автомобили ще бъдат доставени в началото на следващата година: Министерство на здравеопазването очаква..

публикувано на 09.11.18 в 12:35

Откриха птичи грип в Пловдивско

Огнище на птричи грип е регистрирано във ферма за отглеждане на кокошки-носачки в пловдивското село Богданица, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. Всички птици във фермата предстои да бъдат унищожени, а помещенията - дезинфекцирани. На собствениците ще бъдат изплатени обезщетения.  Във всички населени места в радиус от 10 км...

публикувано на 31.10.18 в 14:00

“Булгаргаз“: Цената на руския газ в доклада на ЕК е различна от тази на доставяното от “Газпром“ гориво

Цената на руския газ за страната ни, посочена в доклад на Еврокомисията за второто тримесечие на годината, не отговаря на действителната цена на горивото, доставяно ни от “Газпром“. Това съобщават от “Булгаргаз“, като посочват, че предстои да бъдат изяснени причините за различието в публикуваните данни. В доклада е записано, че доставната цена..

публикувано на 31.10.18 в 12:13

Болницата в Горна Оряховица е намалила просрочените си задължения наполовина

За по-малко от 3  години Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица намали два пъти просрочените си задължения за медикаменти и консумативи до 232 хиляди лева. Втората по големина общинска болница в страната се стабилизира и, за да привлича млади кадри, лечебното заведение пое таксите за обучение на 7 студенти по медицина и лекари..

публикувано на 16.10.18 в 15:23

Първа конференция на свободните адвокати в България

Първата конференция на свободните адвокати в България ще се проведе на 6-и и 7-и октомври в Пловдив. Ще бъдат обсъдени проекти и предложения за реформи в закона за адвокатурата като част от реална съдебна реформа. "Свободните адвокати са независима и самоуправляваща се общност, занимаваща се със защита на правата и свободите на българските граждани",..

публикувано на 01.10.18 в 13:21
СЕМ

Генералният директор на БНР проведе среща със СЕМ по казуса с "Музикаутор"

Актуалните предавания по програма "Хоризонт" спазват плурализма на гледните точки и са в съответствие със Закона за радиото и телевизията.  Това сочи мониторингов доклад на Съвета за електронни медии. Наблюдението е извършено в периода 2-7 февруари и обхваща предаванията: "Преди всички"; "12+3"; "Нещо повече"; "Хоризонт за вас"; "Събота..

публикувано на 23.02.17 в 16:26