Нараства подкрепата за БНР в конфликта с "Музикаутор"

Националното сдружение на кабелните оператори разпространи писмо за солидарност с позицията на БНР в конфликта ѝ с "Музикаутор" и своята подкрепа за разрешаването му в полза на милионите радиослушатели. Писмото е изпратено също до Комисията по култура и медии към НС, Министерството на културата и Съвета за електронни медии.
В него Сдружението споделя  опита си в отношенията с организациите за колективно управление на авторски права (ОКУП). Става въпрос за идентични отношения като тези между БНР и "Музикаутор", които в крайна сметка водят до там, че българските граждани са лишени от правото си да слушат съвременна българска и чуждестранна музика. Тези отношения са определени като "изнудване и рекет" към операторите. Налаганата ценова политика доведе през последните години до фалита на десетки български телевизионни канали, кабелни оператори и радиостанции – съобщават от сдружението.
Тяхната позиция е, че сегашната ситуация в БНР се дължи най-вече на порочно законодателство в областта на авторските права в България, което помага на "Музикаутор" и "Профон" да задържат монополното си положение и да не позволят да се появят други дружества. От Националното сдружение на кабелните оператори обръщат внимание на това, че проблемите около тази законодателна рамка трябваше да бъдат преодолени с транспониране на Директива 2014/26 на ЕК. Тя изисква до  26.02.2016 г. да се въведат промени в българското законодателство, с които да се прекрати монопола в тази сфера. Въпреки дебатите по предложените текстове обаче в Народното събрание е внесен вариант на законопроект, предложен отново от "Музикаутор" и "Профон" и в крайна сметка е отхвърлен от Комисията по правните въпроси – като несъответстващ на антимонополното законодателство и Директива 2014/26.
Национално сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" застава изцяло на страната на БНР. И изразява надежда, че всички компетентни държавни органи, гилдии и организации на ползватели на музикални произведения ще реагират незабавно за разследване и изясняване не само на конкретния казус в БНР, но и цялата ситуация в сферата на колективното управление на авторските права за приемане на конкретни законодателни инициативи за разбиване на съществуващия монопол.

print Отпечатай
Още от категорията

Балкански авангардни музиканти в подкрепа на БНР

Ключови независими артисти от Сърбия, Македония, Турция и Гърция предоставиха свои албуми на БНР за излъчване през цялата 2017 г. Сред тях са ню джаз квартетът Eyot  от Ниш, лауреати на MIDEM в Кан и на Umbria Jazz Balkanic Windows, първата албанска рокендрол група в света - Blla Blla Blla от Скопие. Продължаваме с изключително..

публикувано на 18.01.17 в 17:37

Български и чужди творци предоставят своите авторски права на БНР

Българското национално радио благодари за подкрепата на българските автори, изпълнители и всички творци, които застанаха зад Радиото в тази трудна за него ситуация.  Ето имената на творците, които предоставят безсрочно или за определен срок своите авторски права за излъчване по Българското национално радио: Марио Балтаджиев Мая..

обновено на 18.01.17 в 15:41

БНР сезира Комисията за защита на конкуренцията за нарушение на „Музикаутор“

Българското национално радио изпрати до Комисията за защита на конкуренцията искане за образуване на производство за установяване на нарушение и налагане на санкция срещу „Музикаутор“ заради злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Сдружението за колективно управление на права прекрати едностранно договора с БНР и забрани в ефира да звучи..

публикувано на 16.01.17 в 15:52

Росица Кирилова предостави на БНР авторските права на 29 свои песни

Росица Кирилова предостави на Българското национално радио авторските права на 29 свои песни. Поетът и продуцент Георги Начев, съпруг на изпълнителката, дойде в БНР, за да подари на генералния директор Александър Велев авторския ѝ диск "THE BEST 1". Кирилова е известна с това, че сама пише и текстовете, и музиката на песните си, които са любими и..

публикувано на 13.01.17 в 17:00

Рок група "Епизод" предоставя на БНР авторските права върху албумите си „Нашите корени“, „Народът на Дуло“ и „Старият войн“

Рок група "Епизод" предоставя на Българското национално радио авторските права върху албумите си „Нашите корени“, „Народът на Дуло“, „Старият войн“, както и правата върху новия албум на 11-годишната Виктория Миланова от Русе, чиято премиера предстои на 1-ви март. На 13 януари предаването на Тома Спространов „Пулсиращи ноти“ ще бъде..

публикувано на 13.01.17 в 16:32

Хюго Рейс предоставя 66 свои песни на БНР за излъчване през цялата 2017-а

Хюго Рейс предоставя 66 свои песни на БНР за излъчване през цялата 2017 година. Бившият китарист на Ник Кейв & The Bad Seedsе свирил шест пъти досега у нас – все по покана на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“. За 2017 г., освен че отново подготвя европейско турне на Fatalists, което едва ли ще ни подмине,..

публикувано на 12.01.17 в 16:50

Общественият съвет на БНР призова "Музикаутор" да преоцени финансовите си претенции към Националното радио

Общественият съвет на БНР единодушно прие декларация, в която категорично настоява сдружение "Музикаутор" да преоцени своята позиция относно финансовите си претенции към Българското национално радио. Комерсиалният подход към обществените медии не е адекватен и приложим не само в България, но и в цяла Европа. Обществените медии са обект на..

публикувано на 12.01.17 в 13:01