Нараства подкрепата за БНР в конфликта с "Музикаутор"

Националното сдружение на кабелните оператори разпространи писмо за солидарност с позицията на БНР в конфликта ѝ с "Музикаутор" и своята подкрепа за разрешаването му в полза на милионите радиослушатели. Писмото е изпратено също до Комисията по култура и медии към НС, Министерството на културата и Съвета за електронни медии.
В него Сдружението споделя  опита си в отношенията с организациите за колективно управление на авторски права (ОКУП). Става въпрос за идентични отношения като тези между БНР и "Музикаутор", които в крайна сметка водят до там, че българските граждани са лишени от правото си да слушат съвременна българска и чуждестранна музика. Тези отношения са определени като "изнудване и рекет" към операторите. Налаганата ценова политика доведе през последните години до фалита на десетки български телевизионни канали, кабелни оператори и радиостанции – съобщават от сдружението.
Тяхната позиция е, че сегашната ситуация в БНР се дължи най-вече на порочно законодателство в областта на авторските права в България, което помага на "Музикаутор" и "Профон" да задържат монополното си положение и да не позволят да се появят други дружества. От Националното сдружение на кабелните оператори обръщат внимание на това, че проблемите около тази законодателна рамка трябваше да бъдат преодолени с транспониране на Директива 2014/26 на ЕК. Тя изисква до  26.02.2016 г. да се въведат промени в българското законодателство, с които да се прекрати монопола в тази сфера. Въпреки дебатите по предложените текстове обаче в Народното събрание е внесен вариант на законопроект, предложен отново от "Музикаутор" и "Профон" и в крайна сметка е отхвърлен от Комисията по правните въпроси – като несъответстващ на антимонополното законодателство и Директива 2014/26.
Национално сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" застава изцяло на страната на БНР. И изразява надежда, че всички компетентни държавни органи, гилдии и организации на ползватели на музикални произведения ще реагират незабавно за разследване и изясняване не само на конкретния казус в БНР, но и цялата ситуация в сферата на колективното управление на авторските права за приемане на конкретни законодателни инициативи за разбиване на съществуващия монопол.

Още от категорията

Диабетно болни деца и младежи от цялата страна се събраха във Велико Търново

Диабетно болни деца и младежи от цялата страна се събраха във Велико Търново, за да покажат, че водят пълноценен живот. Национални спортни клубове декларираха, че безплатно ще вземат деца с диабет за тренировки.  От асоциация „Докосни дъгата“, организатор на срещата, настояват Здравната каса да поеме инсулиновите помпи за всички деца.  Над 1800 са..

публикувано на 14.11.17 в 13:54

Трима ученици в Исперих са нанесли побой над 16-годишно момче в двора на училището

Пореден случай на насилие в училище. Трима ученици в Исперих са нанесли побой над 16-годишно момче в двора на Професионалната гимназия по селско стопанство.  По време на междучасието 13-годишно момче чакало на опашка, за да си купи закуска от училищната лавка. Ученици от по-горните класове обаче прередили момчето.  След това то се обадило на..

публикувано на 13.10.17 в 13:59

Мая Манолова обсъжда в Братислава двойните стандарти при Храните в ЕС

По инициатива на словашкото правителство в Братислава ще се проведе среща за двойните стандарти при храните в Европейския съюз. България е представена от омбудсмана Мая Манолова. Тя обяви, че ще настоява за нова директива за уеднаквяване на храните. Ако това не се случи, омбудсманът ни заяви, че ще инициира референдум с 1 милион подписа от няколко..

публикувано на 13.10.17 в 07:46

Добрич се сдоби с фермерски пазар

Тази сутрин в град Добрич, на площада в Стария град денят започна с шум от глашатаи и барабани. За първи път в града, от много години насам, се организира фермерски пазар. Идеята е да се върне отново традицията на Добрич като средищен търговски център, както и да се скъси пътят между производителите и потребителите. Пазарът ще се провежда всяка..

публикувано на 21.09.17 в 15:26
СЕМ

Генералният директор на БНР проведе среща със СЕМ по казуса с "Музикаутор"

Актуалните предавания по програма "Хоризонт" спазват плурализма на гледните точки и са в съответствие със Закона за радиото и телевизията.  Това сочи мониторингов доклад на Съвета за електронни медии. Наблюдението е извършено в периода 2-7 февруари и обхваща предаванията: "Преди всички"; "12+3"; "Нещо повече"; "Хоризонт за вас"; "Събота..

публикувано на 23.02.17 в 16:26

Комисията за защита на конкуренцията образува производство по искането на Българското национално радио срещу „Музикаутор“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство по искането на Българското национално радио срещу „Музикаутор“ заради злоупотреба с господстващо положение. КЗК ще разгледа искането и ако го намери за основателно, може да задължи „Музикаутор“ да преустанови неправомерното си поведение, както и да наложи санкция на сдружението...

публикувано на 14.02.17 в 15:44

БНР и "Музикаутор" се срещат в Министерство на културата за авторските права

Представители на БНР и на "Музикаутор" ще разговарят в Министерството на културата по повод проблема с авторските права. Генералният директор на радиото Александър Велев изрази оптимизъм за предстоящите разговори: Очаквам на тази среща да има някакво развитие в една или в друга посока. Надявам се да си решим спора или поне да се..

публикувано на 14.02.17 в 07:49