Нараства подкрепата за БНР в конфликта с "Музикаутор"

Националното сдружение на кабелните оператори разпространи писмо за солидарност с позицията на БНР в конфликта ѝ с "Музикаутор" и своята подкрепа за разрешаването му в полза на милионите радиослушатели. Писмото е изпратено също до Комисията по култура и медии към НС, Министерството на културата и Съвета за електронни медии.
В него Сдружението споделя  опита си в отношенията с организациите за колективно управление на авторски права (ОКУП). Става въпрос за идентични отношения като тези между БНР и "Музикаутор", които в крайна сметка водят до там, че българските граждани са лишени от правото си да слушат съвременна българска и чуждестранна музика. Тези отношения са определени като "изнудване и рекет" към операторите. Налаганата ценова политика доведе през последните години до фалита на десетки български телевизионни канали, кабелни оператори и радиостанции – съобщават от сдружението.
Тяхната позиция е, че сегашната ситуация в БНР се дължи най-вече на порочно законодателство в областта на авторските права в България, което помага на "Музикаутор" и "Профон" да задържат монополното си положение и да не позволят да се появят други дружества. От Националното сдружение на кабелните оператори обръщат внимание на това, че проблемите около тази законодателна рамка трябваше да бъдат преодолени с транспониране на Директива 2014/26 на ЕК. Тя изисква до  26.02.2016 г. да се въведат промени в българското законодателство, с които да се прекрати монопола в тази сфера. Въпреки дебатите по предложените текстове обаче в Народното събрание е внесен вариант на законопроект, предложен отново от "Музикаутор" и "Профон" и в крайна сметка е отхвърлен от Комисията по правните въпроси – като несъответстващ на антимонополното законодателство и Директива 2014/26.
Национално сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" застава изцяло на страната на БНР. И изразява надежда, че всички компетентни държавни органи, гилдии и организации на ползватели на музикални произведения ще реагират незабавно за разследване и изясняване не само на конкретния казус в БНР, но и цялата ситуация в сферата на колективното управление на авторските права за приемане на конкретни законодателни инициативи за разбиване на съществуващия монопол.

Още от категорията
СЕМ

Генералният директор на БНР проведе среща със СЕМ по казуса с "Музикаутор"

Актуалните предавания по програма "Хоризонт" спазват плурализма на гледните точки и са в съответствие със Закона за радиото и телевизията.  Това сочи мониторингов доклад на Съвета за електронни медии. Наблюдението е извършено в периода 2-7 февруари и обхваща предаванията: "Преди всички"; "12+3"; "Нещо повече"; "Хоризонт за вас"; "Събота..

публикувано на 23.02.17 в 16:26

Комисията за защита на конкуренцията образува производство по искането на Българското национално радио срещу „Музикаутор“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство по искането на Българското национално радио срещу „Музикаутор“ заради злоупотреба с господстващо положение. КЗК ще разгледа искането и ако го намери за основателно, може да задължи „Музикаутор“ да преустанови неправомерното си поведение, както и да наложи санкция на сдружението...

публикувано на 14.02.17 в 15:44

БНР и "Музикаутор" се срещат в Министерство на културата за авторските права

Представители на БНР и на "Музикаутор" ще разговарят в Министерството на културата по повод проблема с авторските права. Генералният директор на радиото Александър Велев изрази оптимизъм за предстоящите разговори: Очаквам на тази среща да има някакво развитие в една или в друга посока. Надявам се да си решим спора или поне да се..

публикувано на 14.02.17 в 07:49
Генералният директор на БНР Александър Велев

Генералният директор на БНР отчете 20% ръст в слушаемостта на БНР за месец януари спрямо декември

20 % ръст в слушаемостта на програмите на БНР за месец януари спрямо декември отчете генералният директор на радиото Александър Велев . Той се позова на данни от изследване на "Ипсос България“, предоставено от "Нилсен България“. От 1 януари БНР не излъчва музика от каталога на "Музикаутор“, които едностранно прекратиха договора с радиото.  Ето още..

обновено на 13.02.17 в 15:01

Рашко Младенов: Министерството на културата няма да взема позиция в преговорите между БНР и "Музикаутор"

Министерството на културата няма да взема позиция в преговорите между Българското национално радио и "Музикаутор", заяви в ефира на "Хоризонт" служебният министър  Рашко Младенов : Аз не мога да се намеся, докато двете страни не стигнат до някакво решение. Дали ще е то споразумение или не, според мене това до ден-два ще бъде ясно...

публикувано на 13.02.17 в 12:22

Райна Константинова: Спорът с "Музикаутор" трябва да се реши час по-скоро и без да се стига до крайности

Спорът с дружеството за управление на авторски права "Музикаутор" трябва да се разреши час по-скоро и без да се стига до крайности, заяви в предаването "Преди всички" Райна Константинова , която в момента е председател на Обществения съвет на Българското национално радио, а преди това дълги години е била директор на Департамент "Радио" в..

публикувано на 13.02.17 в 12:20

Адв. Иван Стойнев: "Музикаутор" поставя БНР и слушателите му в по-слаба позиция

Адвокат Иван Стойнев , който е и преподавател по Европейско и конкурентно право, заяви, че от "Музикаутор" неправомерно са прекратили безсрочен договор, какъвто са имали с БНР за излъчване на музика с авторски права. Нищо не обосновава необходимостта от прекратяването му, освен да бъдат поставени БНР и неговите слушатели в по-слаба..

публикувано на 27.01.17 в 16:32