Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Българското самоуправление в Унгария: Децата ми са четвърто поколение българи в Унгария

Данчо Мусев
Снимка: Здравка Маслянкова - кор. на БНР във Велико Търново

Когато сърцето ти тупти в неравноделните тактове на българския фолклор, а във вените ти тече българска кръв, ти си българин и няма значение в кой край на света си. Това в пълна сила важи за д-р Данчо Мусев. Той е роден в Будапеща през 1972 г. и е трето поколение българин в Унгария. Корените му са от великотърновското село Поликраище, от където стотици български градинари емигрират в Унгария в началото на миналия век.

От 2002 година Мусев е председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария. Той е от водещите политици, представляващи и защитаващи интересите и на 13-те конституционно признати малцинства в Унгария.

Оставам българин и това го дължа на семейството си, споделя Мусев, който е кръстен на дядо си Йордан от Поликраище.

Дядо винаги задължаваше да се говори на български. В днешни дни е много трудно. И аз съм от смесен брак. Често си казвам - изпускам този момент, но се опитвам. Моите деца говорят български, те ходят в българското училище. Като получаваме книги или учебници от България, те в трети-четвърти клас нагоре са трудни за нашите деца… Това е проблем във всички български училища в чужбина.

Затова в Унгария се издават адаптирани учебници, които се използват и в другите ни училища зад граница. 

В българската детска градина в Будапеща ходят 40 деца, а в българското училище на четмо и писмо се учат между 80 и 90 българчета, родени в Унгария. Български език и народознание се преподават по пет часа седмично.

Унгарската държава ни отпусна 35 000 лева, с които наскоро платихме българските народни носии, ушити в София, за танцовите състави "Янтра" и "Росица" в Будапеща", разказва д-р Данчо Мусев. Той е в основата на разкриването на българско училище за роден език и българска детска градина, създаден е и Документационен и информационен център с библиотека.

В Будапеща се издава българо-унгарското списание за култура и обществен живот „Хемус“.

Българите сме за пример, казва д-р Данчо Мусев.

Актуалната тема с емигрантския наплив в Европа се коментира и от българската общност в Унгария.

Данчо Мусев има три деца, за които с гордост казва, че са четвърто поколение българи в Унгария.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна