Петър Кичашки: Партиите опитват да удължат процедурно живота на НС

БГНЕС

Искането за удължаване на мандата на Народното събрание не е толкова опит за зачитане на гражданската воля, а опит за  процедурно продължаване на живота на парламента с някой и друг ден, заяви в пердаването "12+3' по "Хоризонт" Петър Кичашки от Института за модерна политика:

Няма как да се иска от президента забавяне на неговото задължение за разпускане на Народното събрание и назначаване на служебен кабинет, защото макар в Конституцията да не е уреден изрично този въпрос - за срока, той е уреден първо в смисъла и духа на самата Конституция и второ, в едно определение на Конституционния съд от ноември миналата година. В него се казва, че е неотложна и първостепенна задача на българския президент да изпълни ангажиментите си по разпускане на едно Народно събрание и назначаване на служебен кабинета след като и третият проучвателен мандат се е оказал неуспешен. В този смисъл цялата тази еквилибристика, политическа, която имаше за цел едва ли не, да извие ръцете на президента и да го накара, едва ли не, той да погази Конституцията, за да изпълни прищявката на някои политически сили, е несъстоятелна и най-малкото влиза в нарушение на Конституцията. От друга гледна точка доста е абсурдно за мен Народното събрание да се сеща в последните, едва ли не, часове на този парламент, че има един референдум и че този референдум има ясно изразена воля, която трябва да бъде спазена. Къде бяха тези политически сили и говорители през последните два месеца и половина, през които имаше цялото време на света да се въведат промените, за които хората настояваха по време на референдума? Несъстоятелни неща са това, несериозни.

Според Петър Кичашки волята на народа, изразена на референдума, няма да "се загуби" с идването на ново Народно събрание:

Задължението по закона за референдумите е за законодателната власт в общност, не за това конкретно Народно събрание. Макар чисто юридически законопроектите, които са внесени в това Народно събрание и не са реализирани, да "умират" и да е необходимо да бъдат внасяни в следващото Народно събрание, не така стоят нещата по въпрос с референдумите.Още от категорията

Започват преговорите за сформиране на правителствена коалиция в Германия

В Берлин започват преговорите за сформиране на правителствена коалиция след парламентарните избори на 24 септември.   Управляващата десница начело с канцлера Ангела Меркел спечели победа, но с малко мнозинство, и ще трябва да търси партньори, за да продължи да управлява.  Очаква се преговорите да продължат няколко месеца.

публикувано на 18.10.17 в 08:30

Си Цзипин пред конгреса на компартията: Бъдещето пред Китай е светло, но икономическите предизвикателства са тежки

В Пекин започна 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, който ще продължи една седмица. Откривайки форума, президентът  и председател на комунистическата партия  Си Цзипин заяви, че бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, в частност икономическите, са тежки. Сред тях той открои нарастващата разлика в доходите и проблеми в..

обновено на 18.10.17 в 08:15
Карлес Пучдемон

Пучдемон няма намерение да се отказва от каузата за независимост, заяви говорителят на каталунското правителство

Близо 200 хиляди души излязоха със запалени свещи снощи по улиците на Барселона в знак на протест срещу ареста на двама лидери на движението за независимост на Каталуня. Подобни демонстрации имаше и в други градове на автономната област.  По повод ултиматума на испанското правителство и срокът той да бъде изпълнен до утре сутринта, говорителят на..

публикувано на 18.10.17 в 08:05

Парламентът обсъжда на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Народното събрание ще гласуват на първо четене промени в  Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и ще продължат дискусиите по започналото вчера второ четене на  измененията в Гражданския процесуален кодекс. Парламентът прие длъжник да не може да може да бъде осъден, без да е уведомен за това. Въвежда се ограничение сборът на таксите за принудително..

публикувано на 18.10.17 в 07:10

МС ще разгледа изменение на постановлението за заплатите в бюджетния сектор

На редовното правителствено заседание е предвидено министрите да разгледат плана за изпълнение на Стратегията за противодействие на тероризма. По предложение на министъра на финансите Владислав Горанов , ще се  промени постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности.  Кабинетът ще приеме изменения и допълнения в законите за защита..

публикувано на 18.10.17 в 07:05

Доналд Тръмп похвали Атина, че продължава да влага значителни средства за отбрана

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп съобщи, че е информирал Конгреса за предстояща сделка за модернизация на изтребителите Ф-16 на въоръжение в гръцките военновъздушни сили. Стойността на проекта е 2 милиарда и 400 милиона долара и той е одобрен от Държавния департамент, предаде Ройтерс. На пресконференция в Белия дом, където прие гръцкия..

публикувано на 18.10.17 в 01:50

Кристиан Линднер: Канцлерството и МФ непременно трябва да са политически разделени

В навечерието на коалиционните преговори с канцлера Ангела Меркел лидерът на германските Свободни демократи Кристиан Линднер заяви твърдо, че финансовият министър в бъдещо трипартийно правителство не бива да е от Християндемократическия съюз. Канцлерството и финансовото министерство непременно трябва да са политически разделени. Министърът трябва да..

публикувано на 18.10.17 в 01:35