Петър Кичашки: Партиите опитват да удължат процедурно живота на НС

БГНЕС

Искането за удължаване на мандата на Народното събрание не е толкова опит за зачитане на гражданската воля, а опит за  процедурно продължаване на живота на парламента с някой и друг ден, заяви в пердаването "12+3' по "Хоризонт" Петър Кичашки от Института за модерна политика:

Няма как да се иска от президента забавяне на неговото задължение за разпускане на Народното събрание и назначаване на служебен кабинет, защото макар в Конституцията да не е уреден изрично този въпрос - за срока, той е уреден първо в смисъла и духа на самата Конституция и второ, в едно определение на Конституционния съд от ноември миналата година. В него се казва, че е неотложна и първостепенна задача на българския президент да изпълни ангажиментите си по разпускане на едно Народно събрание и назначаване на служебен кабинета след като и третият проучвателен мандат се е оказал неуспешен. В този смисъл цялата тази еквилибристика, политическа, която имаше за цел едва ли не, да извие ръцете на президента и да го накара, едва ли не, той да погази Конституцията, за да изпълни прищявката на някои политически сили, е несъстоятелна и най-малкото влиза в нарушение на Конституцията. От друга гледна точка доста е абсурдно за мен Народното събрание да се сеща в последните, едва ли не, часове на този парламент, че има един референдум и че този референдум има ясно изразена воля, която трябва да бъде спазена. Къде бяха тези политически сили и говорители през последните два месеца и половина, през които имаше цялото време на света да се въведат промените, за които хората настояваха по време на референдума? Несъстоятелни неща са това, несериозни.

Според Петър Кичашки волята на народа, изразена на референдума, няма да "се загуби" с идването на ново Народно събрание:

Задължението по закона за референдумите е за законодателната власт в общност, не за това конкретно Народно събрание. Макар чисто юридически законопроектите, които са внесени в това Народно събрание и не са реализирани, да "умират" и да е необходимо да бъдат внасяни в следващото Народно събрание, не така стоят нещата по въпрос с референдумите.print Отпечатай
Още от категорията

Иракският премиер обяви края на Ислямска държава, след отвоюването на джамията Ал-Нури в Мосул

Иракският премиер Хейдер ал Абади обяви края на Ислямска държава, след като правителствените сили отвоюваха от джихадистите джамията в северния град Мосул. Точно там преди три години джихадистите обявиха създаването на своя халифат.   Връщането на джамията ал Нури и минарето ал Хадба на нашия народ ознаменува края на държавата на лъжата , посочи..

публикувано на 29.06.17 в 18:09

Румънските депутати гласуваха вот на доверие на правителството

Депутатите в румънския парламент гласуваха вот на доверие на социалдемократическото правителство на премиера Михай Тудосе, предаде Ройтерс. В подкрепа на кабинета гласуваха Социалдемократите, техният младши коалиционен партньор в лицето на Алианса на либералите и демократите и партията на унгарското малцинство.

публикувано на 29.06.17 в 18:06

ЕК отпуска нови 10,8 милиона евро за подсилване на киберсигурността

Еврокомисията отпуска допълнителни 10,8 милиона евро на 14 държави, за подсилване на компютърната сигурност след последните кибератаки.  Еврокомисарят Джулиан Кинг обясни, че парите ще финансират  мрежата от национални екипи за реагиране при инциденти ЕРИКС. Тя трябва да допълни работата на Европол, който също разполага с център за засичане на..

публикувано на 29.06.17 в 17:37

Общоевропейска пенсионна осигуровка, която важи във всички страни-членки, предлагат от Брюксел

ЕС предлага допълнителна пенсионна осигуровка, която да важи на територията на всички държави-членки. Ако бъде прието предложението, европейците ще могат доброволно да правят индивидуални спестявания за старините си, независимо къде живеят в Европа. Общоевропейският пенсионно-осигурителен продукт ще има едни и същи стандартни характеристики,..

публикувано на 29.06.17 в 17:24

Борисов: Защитата на правата на гражданите, трябва да е приоритет в преговорите по Брекзит

Защитата правата на гражданите трябва да бъде основен приоритет в преговорите по Брекзит, това е подчертал премиерът Бойко Борисов на среща с Мишел Барние , главен преговарящ от страна на Европейската комисия за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. Според Борисов, в бъдещото споразумение с Лондон трябва да бъде заложен недискриминационен..

публикувано на 29.06.17 в 17:11

Европа не иска да изолира САЩ на Г-20

Европейските лидери обявиха, че ще работят заедно, за да подчертаят вижданията си за климатичните промени и свободната търговия на срещата на Г-20 следващата седмица. В същото време те няма да се опитват да изолират американския президент Доналд Тръмп , който има различни виждания и по двете теми. Това стана ясно след срещата в Берлин между лидерите на..

публикувано на 29.06.17 в 17:10

Димов: Все още не е ясно кога ще започне спирането на автомобилите без катализатор

Все още не е ясно кога ще се приложи мярката да бъдат спирани от движение колите, които нямат катализатори, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов . Техническото решение е ясно. То е, че трябва да имаш катализатор, но политическото решение не е толкова лесно. От тази гледна точка съм предложил и тече процедура за това да има на..

публикувано на 29.06.17 в 16:47