Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър са умерени оптимисти за обединението на разделения остров

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без споразумение на този етап приключиха започналите тази седмица исторически преговори за обединение на Кипър. Островът е разделен на гръцка и турска част вече повече от 40 години. Нерешен остава  въпросът за присъствието на турските военни сили в окупираната северна част на острова. Гръцката страна настоява за пълното им изтеглане, което се отхвърля категорично от Анкара. Разговорите под егидата на ООН ще продължат на 18-и януари, като целта е да се постигне приемливо и за гръцката, и за турската общност споразумение за създаването на федерация.

Оптимизмът в Никозия е сдържан. Очертават се положителните тенденции от конференцията в Женева, положителните сигнали, че процесът продължава и може да се намери решение на кипърския проблем, коментира за предаването "Събота 150" кореспондентът на БНР в Кипър Бранислава Бобанац.

Като положителен знак се тълкува размяната на карти за териториални корекции между двете кипърски зони в бъдещата федерация, което се случва за първи път в историята на мирните преговори. Като плюс се възприема и сядането на масата на преговорите на представители на двете кипърски общности с делегати на трите страни-гаранти, което също е прецедент.

ЕПА/БГНЕС18 синдиката на кипърските гърци и кипърските турци излязоха със съвместна декларация в подкрепа на преговорите. Бизнес организации от двете части на острова също подкрепиха процеса, оценявайки потенциала за икономическо развитие на бъдещия обединен Кипър, допълни Бобанац. 130 организации от целия неправителствен сектор също са отправили своето послание за мирния процес в мащабен съвместен митинг-концерт през изтичащата седмица.

Сред спорните въпроси пред споразумението най-сериозен остава въпросът за турското военното присъствие. Кипърските гърци не виждат възможност за обединение и развитие на нов, модерен Кипър при наличието на окупационна армия, каза още Бранислава Бобанац. Тя припомни, че в тази посока бе и посланието на ЕС на конференцията в Женева - че не приема страна-членка на съюза да бъде под гаранциите и с военно присъствие на страна, която не е член на общността. Ще се търси нова формула за цялата система за сигурност, обобщи Бобанац.

Още за актуалното развитие на кипърския въпрос - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна