Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха 10 оцелели в затрупания от лавина хотел в Централна Италия

Нови жертви на снега при село Кампотосто в област Абруцо

| обновено на 20.01.17 в 21:00
Снимка: БГНЕС

10 оцелели са открити до момента в затрупания от лавина хотел, намиращ се на 1200 метра надморска височина под върха Гран Сасо  в Централна Италия. Извадени от развалините са 5 души, от които една жена и четири деца.  Спасителният екип поддържа връзка с останалите хора под развалините.  По случайност преди падането на снежната маса са се спасили двама мъже, както и двете кучета на хотела, открити на 11 км от него. Предполага се, че в хотела е имало 34 души, петима от които са загинали.

След над 40 часа под развалините на хотела,  разрушен от лавина, образувала се вероятно на около 2400 метра височина в планината и превърнала се в огромно свлачище, бяха открити живи хора. Те оцелели, защото от снега и развалините се получило подобно на иглу помещение в близост до кухнята на хотела.

СнимкаСпасителните екипи от високопланинската служба, служещи си със съответни сонди и дресирани кучета, открили оцелелите благодарение на това, че от един процеп се появил дим, тъй като хората запалили огън да се стоплят и нахранят.  Предполага се, че хората са се спасили, тъй като са били във фоайето на хотела в готовност да напуснат поради създалите се тежки зимни условия в очакване снегорин, който да почисти пътя от селището Фериндола (на 9 км от там). 

При подобни ситуации човек може да оцелее до 80 часа, коментират и спасителните екипи.  Oцелелите са в добро състояние и се извозват с хеликоптери до болниците в Пескара и Акуила, където за подобряване на състоянието им съдействат близките им и психолози.

СнимкаПрокуратурата води разследване за непредумишлено убийство. Причината – закъснелите спасителни операции, започнали два часа след подадените сигнали за помощ от оцелелите и заради необявените опасности от лавини. Стана известно, че хотелът край Фариндола съществува от 1972-ра година, обновен неотдавна и свързан с предполагаема злоупотреба за строеж, завършила в съда с оправдаване на заподозрените лица.

Същевременно свличане на снежни маси в област Абруцо при село Кампотосто причини смъртта на трима души.

Обстановката в областта, както и в областите Лацио, Марке и Умбрия е критична заради големия сняг, липса на ток, изолирани махали, опасност от лавини и вторичните трусове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени