Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: С блокадите на българско-гръцката граница фермерите провокират ЕК

Проф. Георгиос Плиос: Тазгодишните фермерски протести ще бъдат по-слаби

Снимка: БГНЕС

Ако нещо се променя от протест до протест, то се променя към по-лошо и е свързано със задълбочаването на икономическата криза в Гърция. Нещата ще ескалират. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" бившият министър на земеделието и настоящ председател на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов.

Не вярвам гръцките фермери да отидат и на македонската граница, защото целят да провокират Европейската комисия, защото много от исканията им са насочени не към самото правителство, а към ЕК, прогнозира Найденов. Той допълни, че, блокирайки единствената сухоземна граница със страна-членка, по всяка вероятност фермерите го правят, с цел да бъдат чути в Брюксел.

България би могла да има и по-остра реакция, смята бившият земеделски министър. Външното ни министерството трябва да бъде по-активно, а не да чака да ни застигнат събитията, отбеляза той.

Мирослав Найденов припомни, че е имало предложение да се създаде кризисен център в министерството на транспорта за логистично подпомагане на превозваческите фирми по време на подобен протест.

Времето тази година е по-лошо и смятам, че самите гърци няма да издържат, ако има снеговалеж на границата, тъй като техните протести приличат на нашите събори. За съжаление трябва да разчитаме и на времето, заяви още Найденов.

Част от гръцкото общество е против действията на фермерите. Самите фермери не са единодушни в нагласата им за протести. Това обясни в предаването "Преди всички" проф. Георгиос Плиос, преподавател в Атинския университет, според когото настоящият протест ще има по-ограничен мащаб от предишните:

Тази линия, тази политика, досега не е довела до някакво сериозно решение. Може би ще трябва да се вземат нови мерки през следващите месеци, нещо, което вероятно ще предизвика политически промени в Гърция. Кредиторите гледат на Гърция като на страна, която трябва да постигне някои резултати и не се интересуват от нашите вътрешни проблеми. Безизходицата на тази политика не води до решения и това е основното, върху което трябва да мислим.  

Много от исканията на фермерите не могат да бъдат удовлетворени, подчерта проф. Плиос, като изтъкна, че сходни искания като тези на фермерите имат и други категории гръцки работници.

Двете позиции чуйте от звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна