Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Каменов: Популизмът има добра страна – изцяло ревизира световните елити

Не може млади хора да искат да стават политици само защото смятат, че кариерата е далавера

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В България темата на икономическото развитие отстъпва място на сълзливи спомени по нашето средновековно или възрожденско величие. Сега светът е много по-различен. Има огромна криза на политическите елити по света и в България също. Това каза в предаването "Неделя 150" Тихомир Каменов, единственият български участник в тазгодишното издание на Световния икономически форум в Давос.

Най-основният риск идва от бурната загуба на работни места, от разлома в доходите и от това, че средната класа вече започва да се разделя и се вижда огромна маса от намаляващи работни места за нискоквалифицираната, нископлатена работна сила заради навлизането на технологиите, смята Каменов. Запитан за евентуална прогноза от предстоящите предсрочни парламентарни избори, той отбеляза:

Докато българските политици не започнат да се занимават с това как да увеличим брутния вътрешен продукт няколко пъти за един или два мандата, България ще продължава да бъде там, където е и нейните деца няма да искат да се връщат в България. Вижте американците какво направиха: противно на всички прогнози и независимо от машината за печелене на избори на Клинтънови и т.н. хората казаха: "Не искаме повече да слушаме тези евфемизми, тези нищо незначещи, заучени, дълги, безкрайни, без точка изречения. Хората искат резултати и работни места. 

Българската икономика е отворена. Българската политическа класа трябва да започне да се занимава с развитието на българското производство и с българския експорт, категоричен бе Тихомир Каменов, според когото имаме потенциал като средноголяма по територия страна с изключително кадърно, любознателно население.

Не може млади хора да искат да стават политици само защото смятат, че кариерата в живота е далавера. Това е невъзможно, посочи още Каменов.


Популизмът според него е доста аморфно понятие. Тези, които печелят народния глас, са тези, които обещават хубави неща, в което няма нищо лошо – въпросът е доколко е възможно да бъдат реализирани:

Не смятам, че Доналд Тръмп е истински популист. Той ще бъде успешен президент и Америка ще се върне на позициите, които имаше по времето на Рейгън. Така че с популизма трябва да бъдем много внимателни. Популизмът има и много положителна страна – изцяло ревизира елитите по света. Европа се е втресла от предстоящите избори в Германия, Франция и Холандия и това е много хубаво. Истината трябва да се гледа право в очите.

Цялото интервю с Тихомир Каменов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна