Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер поиска от Радев жена за еврокомисар

Румен Радев-Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страната ни може да изчака с номинирането на нов български еврокомисар след избирането на ново правителство. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

Пред нас има различни опции - или служебното правителство да назначи този комисар, с всички последствия върху изборната кампания, или да се изчака, когато приключи изборната кампания, вече назначеното ново правителство да вземе това решение. Благодаря на г-н Юнкер, че проявява пълно разбиране и може съответно, и да изчака. Знаем, че наистина е важно да имаме комисар възможно по-бързо, но аз му благодаря за тази гъвкавост и разбиране. Това ще остане вече решение за България, кога точно да стане това.  Важното е, че можем да изчакаме и след назначаването на новото правителство.

Жан Клод Юнкер каза, че уважава решението на България да изчака с номинацията:

Не сме обсъждали имена, нито ресори. Освен това решението за ресора зависи от председателя на комисията, а не от българското правителство. Само споменах на президента, че бих желал дама да бъде следващият комисар от България. Имаме си достатъчно момчета тук.

Юнкер и Радев са обсъдили и темата за отмяна на санкциите срещу Русия. Юнкер коментира:

Не мисля, че има големи различия между ЕК и българския президент относно санкциите срещу Русия. Приетото общо решение все още е валидно. Когато трябва отново ще го разгледаме, но сега не му е времето за промени.

Преди това президентът се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е обещал по-голяма помощ за сигурността на българските граници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!