Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой прави изследванията, преди пациентът да влезе в болницата за операция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кой прави изследванията, преди пациентът да влезе в болницата за операция, това е един спорен казус.

Насрочен е ден за операция от специалист с бележка какви изследвания и прегледи са необходими от личния лекар, за да приемат пациента в болничното заведение. Личният лекар издава направление № 7, но отказва да даде останалите искани изследвания на кръвта и преглед при кардиолог с електрокардиограма – т.нар. предхоспитализационен минимум. Обяснението в конкретния случай – от 21 май на 2016 година, с писмо до личните лекари, от НЗОК са дали указания тези консултации да се правят в болничното заведение, защото влизат в клиничната пътека. Въпросът дали пациентът е здрав и кой проверява това, за да е сигурен, че влизайки в болницата, той ще бъде опериран, остава.

Д-р Александър Оскар от Клиниката по детска офталмология на Александровска болница, попитан дали за премахване на ечемик на дете са необходими предварителни изследвания, той заявява, че няма разпореждане:

За да приемем едно дете за операция, то трябва да е здраво, за което показват изследванията, т.е. ние няма как да го приемем, ако то не е направило изследванията. Ние в болницата не правим изследвания, децата трябва да дойдат с направени предварително изследвания. Ние даваме указания точно какви изследвания трябва да се направят и само ако детето е здраво, само тогава можем да го приемем за операция. Всички лекари трябва да съдействат на родителите за тези предоперативни изследвания.

Д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари и Здравната каса, обясни, че когато става въпрос за прием на пациент за планова операция и се изисква кръвна картина и ЕКГ, не би следвало да има пречка личният лекар да даде талони за тези две изследвания. Има различни случаи. При пациентите с неуточнена диагноза да се ползва този голям ресурс, който има болницата, като апаратура, лекари. По-сложните изследвания да се правят в болница или ако се правят в центрове, където има подходящата апаратура, трябва да има съответната система, в която да бъде отбелязано, че това е направено извън болница и да се приспадне стойността на клиничната пътека, подчерта доц. Киров:

Трябва да има ред и правила. Ние го наричаме предхоспитализационен минимум. Има указание от НЗОК, в което е ясно разписано от общопрактикуващия лекар, не може да се изискват никакви други изследвания, освен тези, които е преценил, че е било необходимо да се направят за хоспитализация.

Д-р Христо Мазнейков от Националните сдружения на частните болници, заяви, че лекарите в МБАЛ „Света София“ имат доверие на лабораторните изследвания от тяхното лечебно заведение. Пациентите се приемат и в болницата се правят всички необходими изследвания, заяви той.

Още за спорния въпрос кой прави изследванията, преди пациентът да влезе в болницата за операция, можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна