Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионка по спортно катерене е новата оперна надежда на МДТ "Константин Кисимов" във Велико Търново

Полина Петкова се превъплъщава и в първата си драматична роля в комедията "Измамникът Тартюф" по Молиер, чиято премиера на търновска сцена е на 7 февруари

Снимка: Здравка Маслянкова

Полина Петкова е от Килифарево, само на 24 години, и от три месеца е най-новото попълнение в състава на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Където да се появи, тя не остава незабелязана – първо заради красотата си.

По музиката я запалила майка ѝ – още от дете. В шести клас Поли се записала в музикалната паралелка в училище "Емилиян Станев" във Велико Търново с китара:

Свирих усърдно и ми хареса. Преподавателката ми Мария Касабова ми каза, че ако искам да пея като великите певици, трябва да запиша оперно пеене.

Така и станало. Три години Полина Петкова усърдно се готвила в гимназията с оперно пеене. Кандидатствала в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и влязла от раз. Там срещнала другата си преподавателка – доцент Иванка Нинова.

Успя да извади това, което не съм очаквала, че притежавам. Тихичкият глас се оказа не толкова тихичък, успяхме да го развием много. И се случиха много хубави неща оттогава.

Още като ученичка Полина Петкова печели конкурс и става хористка в Търновския театър. Първата ѝ изява като хористка е в операта "Така правят всички жени" на Моцарт, която тогава постави оперната легенда Христина Ангелакова. Следват оперетите "Хубавата Елена" на Офенбах, "Страната на усмивките" на Лехар, мюзикълът "Службогонци" на Парашкев Хаджиев. Полина казва, че няма да забрави първата си роля:

Имам любима роля. Янка от "Българи от старо време"… и никога няма да я забравя, това е първата ми роля. Не мечтая за дадена ария. Мечтая да се въплътя в мъжки образ. Смятам, че това е едно предизвикателство. Хубаво е човек да показва нещо различно, за което хората мислят, че той не е способен на това.

Нежната и красива оперна певица Полина Петкова е неколкократна шампионка по спортно катерене. Има 19 медала от национални и европейски шампионати. Запалила се в детството и в началото семейството ѝ било против.

Спортът ме научи на дисциплина и това е много важно. През 2006 година влязох в националния отбор, където бяхме само две момичета от общо 11 човека. Това е най-голямата ми гордост.

Дилемата – спортно катерене или оперно пеене била трудна за решаване и Поли дълго време се колебала. Накрая избрала пеенето и сцената, но все още продължава от време на време да ходи и в залата с катерачните стени.

В момента Полина Петкова усилено репетира за първата си драматична роля. Под режисурата на Димитър Шарков тя ще се превъплъти в неуверената и влюбена Мариана, дъщерята на Оргон, в комедията "Измамникът Тартюф" по Молиер:

Да, това е първата ми драматична роля. Още от мъничка съм си мечтала да бъда актриса в киното. Също откривам себе си, ново аз.

Мечтите на младата оперна певица Полина Петкова естествено са свързани със сцената, но и не съвсем:

Мечтая си да открия себе си по по-различен начин. Да не забравям любовта и да не се променям.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна