Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова:

НС въведе машинното гласуване с идеята за редовни избори през 2018

| обновено на 01.02.17 в 13:52
Снимка: БГНЕС

Голямо предизвикателство за служебното правителство ще бъде да спази решението на ВАС и да осигури техника за машинно гласуване във всяка избирателна секция в страната. Така досегашният депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, която бе и председател на бюджетната комисия в 43-тото НС, коментира окончателното решение на съда.

Не трябва да се забравя, че когато бе приет този текст в Избирателния кодекс, бе предвидено следващите парламентарни избори да бъдат през 2018 г. Така щеше да има достатъчно време да се купи и инсталира техниката и всеки избирател да може спокойно избере дали да гласува машинно, или с бюлетина. Затова наистина съм притеснена дали служебното правителство ще успее да се справи с това предизвикателство, заяви Менда Стоянова.

От финансова гледна точка проблем е и осигуряването на техниката за гласуване, защото трябва да се мине през процедура по Закона за обществените поръчки, която изисква време. Ако има обжалвания, нещата ще се проточат във времето. Може би ще се търсят варианти в условия на неотложност, допълни Менда Стоянова. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна