Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Калинов: Дали ще гласуваш за калпави депутати с машина или с хартия - каква е разликата

Снимка: БГНЕС

Запътили сме се натам, откъдето другите се връщат. Гласуването с тези машинки, което ни се представя като решение на всички проблеми, е нещо, което в много европейски страни е отречено. Има много неща около тези машинки, които се спестяват. Този коментар направи в предаването "12+3" проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК, сега преподавател в Нов български университет.

Калинов даде пример с някои щати в САЩ, където се гласува машинно и обясни, че има съмнения за достоверността на резултатите, защото при част от проверените машини за гласуване е регистрирана възможност за софтуерна манипулация. Машинното гласуване е отменено в Германия, Холандия, Ирландия, посочи специалистът.

Според проф. Калинов ще платим както пълната цена на гласуването с хартиени бюлетини, така и пълната цена, която никой не знае, за гласуването с машини:

Неприемливо висока цена плащаме за глупостите на някои хора, които взимат решения.

Проф. Красимир Калинов изрази сериозни съмнения, че технологично е възможно да се извърши подготовката за машинно гласуване за месец и половина. Има и по-скъп вариант: да се наемат машини срещу тройно по-висока цена, очевидно сме богата държава, допълни той и очерта и друг вариант:

Има възможност да се търсят втора ръка. В Ирландия складовете са пълни с шест-седемгодишни машинки за гласуване. Те направиха експеримента и ги затвориха в складовете. В Германия също има.

Бившият член на ЦИК отбеляза също така, че трябва да се осигурят и поне 20 процента резервни машини за гласуване:

Ние трябва да осигурим машини за всички 12 хиляди секции, за подвижните секции, за чужбина – това казва съдът, защото това пише в закона. Не завиждам на колегите в ЦИК.

Калинов заяви още, че с този казус се отклонява вниманието от съществените проблеми:

Дали ще гласуваш за калпави депутати с машина или с хартия - каква е разликата?

Проблемът не е в съда, а в закона, категоричен беше проф. Калинов, за когото съдът е постановил спазването на закона, а ЦИК може да бъде обвиняван само от хора, които нямат понятие от технологията на изборния процес:

ЦИК не е намесен тук. Тук проблемът отива в 43-тото и 42-рото народни събрания. Сроковете в Кодекса и технологичните срокове за въвеждане на тази опция драстично се разминават. Просто не е мислено. Това е истината.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна