Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят "Наръчник на правоговора за роми, журналисти и политици"

Снимка: БГНЕС

"Наръчник на правоговора за роми, журналисти и политици" са подготвили от неправителствените организации "Инициатива за равни възможности", "Интегро" и "Барвалипе". В ефира на "Хоризонт" адвокат Даниела Михайлова представи наръчника, като отбеляза, че той е особено необходим преди избори:

Идеята на това произведение беше да адресира по възможно най-професионален начин това, което ние наричаме "реч на омразата". За съжаление не всички политици и журналисти го разбират по този начин. Особено в предизборни ситуации се случва, за съжаление, ескалация на този език на омразата, тъй като по-националистически ориентираните политически формации, които разчитат на мобилизация на избирателен вот чрез платформи, ориентирани срещу малцинствата, в крайна сметка постигат точно това – увеличаване на това, което, пак казвам, ние наричаме език на омразата.

Не става въпрос за абстрактни поучения. Става въпрос за изключителна конкретика, допълни още Михайлова. Тя представи организацията "Барвалипе" (богатство), като обясни, че това е платформа и програма за подкрепа на млади роми, които са готови и мотивирани да се изправят пред съвременните предизвикателства пред ромската общност в България.

Повече по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна