Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С ВИЖ!Фест 2017 фондация „Комунитас“ стартира конкурса „1000 стипендии“

Снимка: www.1000stipendii.org

Младежи от над 30 населени места ще се включат във ВИЖ!Фест 2017, който започва на 6-и февруари в София. В Столична библиотека ще се съберат някои от най-забележителните младежи в България. С националното изложение на таланта ВИЖ!Фест фондация „Комунитас“ обявява единайсетия конкурс „1000 стипендии“.

Младежите ще представят своето творчество, размислите, плановете и таланта си през целия ден. Фестивалът ще бъде открит с премиерата на авторското произведение за ударни инструменти и пиано на Деметра Григорова, 11 клас. Следват Бранко Вълчев, 12 клас, с изпълнение на маримба, и Щелян Димов с църковното песнопение Достойно есть. Трикратният стипендиант Ани Попова, 9 клас, ще сподели вълненията и надеждите си за промяната на света.

През целия ден на рояла ще са Георги Чиколов, 7 клас от Пловдив, както и Теодор Пазов, Катерина–Христина Радева и Анжела Тодорова от НМУ – София. Ще свирят и китаристът Георги Димитров и цигуларката Лора Маркова.

ВИЖ!Фест ще представи и таланта на 24 художници и фотографи, някои от тях са носители на изключителната стипендия на фондация „Комунитас“. Стипендианти ще споделят размислите си за мечтите и доброволчеството. Яна Войнова ще представи идеята си за Балканския младежки форум, а Елонка Харизанова и Калин Димитров от Велико Търново ще представят свои авторски хип-хоп песни и ще демонстрират, че талантът преодолява и стените на домовете без родители. Елонка ще говори и за истинските неща, когато животът не е като на другите деца.

Особено присъствие на фестивала ще имат и литераторите в конкурса. Участниците в литературния клуб „Дързост и литература“ ще разбият клишето за нечетящия младеж и с цялата си любов към художественото слово ще се гмурнат в сравнения на литературни произведения.

В традицията на фестивала не само да представя таланта на децата на България, но и да им показва нещо полезно за тях, световната прима Ина Кънчева ще говори с участниците на ВИЖ!Фест за силата на творческата енергия в музиката. Алпинистът и зоолог Боян Петров ще им разкаже, заедно със стипендиантка на „1000 стипендии“ Виолета Желязкова, за изследванията и откривателството в пътешествията. Доц. Ясен Захариев от НБУ ще проведе семинар за изграждането на аргументация, а Мирослав Коев ще говори с участниците във ВИЖ!Фест за мълчанията в историята.

С ВИЖ!Фест 2017 фондация „Комунитас“ обявява новото издание на конкурс „1000 стипендии“. До 18 април в него може да се включи всеки ученик от шести до единайсети клас. Специално е вниманието към деца от малки населени места, растящи в бедност или без родителска грижа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна