Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ представиха приоритетите за новия мандат, за който партията ще се бори на предстоящия предсрочен парламентарен вот

Бойко Борисов поиска проверките, които се правят, да обхванат и предишния мандат

Времето на моята толерантност приключи, каза Борисов

| обновено на 03.02.17 в 16:50
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Днес от ГЕРБ представиха  приоритетите за новия мандат, за който партията ще се бори на предстоящия предсрочен парламентарен вот. Сред тях са - 1500 лева средна работна заплата, двойно увеличение на учителските заплати и  борба с корупцията по високите етажи на властта. 
ГЕРБ също така предвиждат отнемане на социалните помощи на родители, които не пращат децата си на училище. Ще се стимулират семействата с до три деца. 
ГЕРБ също така ще запази плоския данък и планира минималната работна заплата в края на следващ евентуален мандат на партията да достигне 650 лева.
В управленската си програма партията е заложила да отпадне депутатския имунитет и да има единен орган за борба с корупцията около комисията за отнемане на незаконното имущество. Преминаване на делата за корупция към специализиран съд и прокуратура, както и конфискуване на незаконно имущество. Главният прокурор ще трябва да се отчита на три месеца пред парламента. 
ГЕРБ също така имат намерение да въведат доброволна военна служба, както и задължително военно обучение в гимназиалния курс и университета. 

В енергетиката приоритет е изграждането на газов разпределителен център "Балкан", интерконекторни връзки и енергийна ефективност. От партията допускат и строителството на АЕЦ "Белене", но на базата частни инвестиции. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията се готви и за варианта изцяло мажоритарен вот. Той поиска проверките, които сега се правят по министерствата, да обхванат и предишния мандат, като даде пример:
Един министър - Драгомир Стойнев - точно преди нас взе решение без никакъв търг и конкурс, не за 50 хиляди за телефонна централа, а за пет милиарда долара реактор на "Уестингхаус" да закара в Козлодуй . Иако не бяхме дошли ние да спрем тази кражба, сега на двата милиарда и половина да дадем още десет милиарда лева. Какви пенсии, какви заплати, за какво щяхте да говорите тогава? 
Искам да кажа на моите опоненти: Времето на моята толерантност приключи, обобщи Борисов и добави: Темата за проверките само ме радва. 

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна