Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Камджалов: Подминавам музика, в която не виждам потенциала за шок

"Генезис оркестра" готви революционно изпълнение на "Реквием" на Моцарт

Йордан Камджалов
Снимка: kamdzhalov.com

През миналата година Йордан Камджалов създаде "Генезис оркестра", който по думите му има "безпрецедентен" състав. В края на месец март - на 25-и в София, в зала "България", и на 26-и  - в Пловдив, в зала "Колодрума", оркестърът ще поднесе на публиката едно изпълнение на "Реквием" на Моцарт, което маестро Камджалов определя като "шоково". Казва, че за изпълнението всички се готвят отдавна, защото това не може да стане от днес за утре.

Категоричен е, че той и музикантите гледат на Моцарт като на нещо ново, непознато, премиерно, защото Моцарт е ултра модерен, авангарден и затова и поканата към публиката е: "Заповядайте напред в бъдещето!"

Моцарт е световно космическо явление, което все още никой не е разбрал. Ние също не го разбираме, затова със смирение и респект подхождаме към партитурата, подчертава маестро Камджалов. 

За предстоящия концерт, за конкурса на фондация "Йордан Камджалов", за номинацията на немската критика, която получи дискът "Барток - Бабин - концерт за две пиана", записан в Първо студио на Българското национално радио, всичко това в интервюто за Радио София.


 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна