Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Мандаджиева: Пропускливостта на американските граници няма да бъде намалена заради указа на Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Очаквам в САЩ, паралелно с уличните протести, да започнат да текат и известни юридически процеси за нарушаване на определени права. Също така, всеки ден сме свидетели на определени външнополитически проблеми с потенциално влияние върху двустранните

Според мен, това ще продължи да се случва още дълго време, но не бива да се изненадваме, защото такава беше и самата заявка на новия президент - за радикални промени във вътрешен и международен план.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ политологът Невена Мандаджиева. Според нея, не можем да очакваме връщане на старите правила за прием на мигранти в САЩ след изтичане давността на президентския указ.

Смятам, че ще бъде прекратена е една от програмите, създадена по време на предишната администрация, която даваше възможност на младежи без законен статут, които са влезли в страната преди да навършат 16 години и нямат криминални или други обвинения, да не бъдат депортирани. В съответствие с предизборните си обещаня, в които Тръмп постави интересите на американските граждани над всичко, смятам, че ще бъдат преразгледани правата и задълженията и на вече легално пребиваващи хора с работна или друг тип виза в Съединените щати. Например, ще се ограничат някои програми като възможността, която съществуваше, да бъдат автоматично удължавани визи на стажанти и обучаващи се от чужди държави в американски фирми и компании. Ще бъде премахната, според мен, възможността, която съществуваше за даване на работна виза на съпруги и съпрузи, на хора, които вече притежават работна виза или виза за стажанти в американски компании. Това е в посока на един засилен протекционизъм по отношение на американските работници.

Мандаджиева изтъкна, че поканата на Канада към бежанците е за временно пребиваване, докато изтече срокът на указа на Тръмп и правителството няма намерение да увеличава квотата си за бежанци. Политологът даде негативна оценка на указа на президента на САШ:

Тази забрана е малко като да събираш вода в сито! Пропускливостта на американските граници няма да бъде намалена, напротив - Допълнително ще се радикализират индивиди, склонни към фундаментализиране в резултат на тази забрана. Те ще могат да влизат, например, с европейските си паспорти и това няма как да бъде ограничено и, съответно, рискът да бъде намален.

Според мен, най-доброто контрапослание на тази политика дойде от страна на човек, който може би е най-големият световен експерт по изграждане на стени - китайският президент, който предупреди в Давос, че протекционизмът е като да се затвориш в тъмна стая. Вярно е, че вятърът и дъждът ще останат отвън, но също така ще блокираш достъпът на въдух и светлина. Той добави, че никой няма да излезе победител, ако се започне търговска и икономическа война.

Първите впечатления от новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън са, че неговият стил е по-малко авторитарен и по-диалогичен и има сериозни качества на преговарящ, отбеляза Мандаджиева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна