Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: Днес промяната е задължителна

Делегатите на заседанието на 49-ия конгрес на БСП приеха предизборната платформа и коалиционната рамка на партията за предстоящите избори

| обновено на 04.02.17 в 18:39
Снимка: БГНЕС

Делегатите на заседанието на 49-ия конгрес на БСП, който се провежда днес и утре в Националния дворец на културата, приеха предизборната платформа и коалиционната рамка на партията за предстоящите избори. На форума социалистите решиха още коалиция "БСП Лява България" да смени името си на "БСП за България". Платформата предвижда 15% ръст на учителските заплати още през първата година, както и поне 12% реален икономически растеж в края на четиригодишния мандат.

Регистрираните делегати на форума са 728. В емоционалното си слово пред конгреса лидерът на БСП Корнелия Нинова каза: 
Днес промяната е задължителна. Ще променим ли себе си, за да покажем, че можем да променим България? Да поставим дългосрочна цел и хоризонт- 8 милиона българи и нито един беден.

Платформата е озаглавена "Поискай промяната". Тя предвижда данъчни промени, преизчисление на пенсиите, премахване на пръстовите отпечатъци в болниците, създаване на фонд "Индустрия" за дялово финансиране на предприятия и други. Нинова подчерта, че досегашната коалиция БСП "Лява България", в която влизат общо 13 партии, е изчерпала възможностите за разширяване на електоралното влияние. Затова ще се промени подходът при формирането й, като главната цел на БСП е убедителното спечелване на предстоящите избори:
В новата политическа ситуация на БСП са необходими партньори, които не само оформят коалиция, без да имат съществен принос към общия изборен резултат, а да разширяват подкрепа за левицата и лявото в България.

Лидерът на социалистическата партия обяви още, че БСП тръгва на битка срещу мафията и корупцията:
Възложихме проучване докъде стигат пипалата на паралелната държава. Плащаме от джоба си неофициално над 2 милиарда лева годишно за здраве, над един милиард и половина за образование, над един милиард подкупи за административни услуги -  10 милиарда лева за паралелната държава. Това е средно по 400 лева на семейство. Това е резултатът от прехода. Ние ще закрием тази паралелна държава.

На закрито заседание утре делегатите на конгреса ще приемат новия устав на партията. Той предвижда социалистите, които са били 12 години депутати, да не бъдат включвани в листите за народни представители, председателят на БСП да се избира с вътрешнопартиен избор, а не на конгрес, както и възможност за изключване на членове от партията. Тези промени срещат съпротивата на част от социалистите. Дългогодишният депутат Георги Божинов коментира: 
Промяната на устава в този момент, в този вид, създава една голяма опасност една малка група от хора да остане неприкосновенна да консумира партията, докато я ликвидира.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна