Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От биосферните паркове до зоопарковете

"Природата – това съм аз" - Пиер Рьоверди

БНР Новини
Четирите български номинации на биосферни паркове от нов тип по програмата „Човекът и биосферата“ към ЮНЕСКО: „Централен Балкан“, „Червената стена“ (на горния ред), „Сребърна“ и „Узунбуджак“ (на долния ред)
Снимка: Wikipedia

• Не е задължително да сме поети-сюрреалисти като французина Рьоверди, за да стигнем до неговата сентенция, която съвсем на място коригира добре познатият оригинал на Луи ХIV, в който естеството на природата е заменено от абсюлюта на върховната власт. Достатъчно е да сме реалисти и да обичаме самата природа, като не забравяме, че сме част от нея. През 2016 година България изпрати четири номинации за биосферни паркове от нов тип по програмата „Човекът и биосферата“ към ЮНЕСКО. Какво е новото в тази категория защитени територии, присъстват ли те като юридическо понятие в нашето законодателство и как се стигна до номинирането на „Централен Балкан“, „Червената стена“, „Сребърна“ и „Узунбуджак“?  Петко Цветков от Българска фондация „Биоразнообразие“, която обяви 2017 за година на биосферните паркове, разказва за нерешените проблеми, модерните възможности и добрите практики, свързани с опазването и развиването на тези паркове у нас и по света.
• 360 градуса: зоолозите Стоян Лазаров и Диана Златанова – много или малко са 19 зоологически градини у нас или за европейските, световните и българските стандарти за зоопаркове.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени