Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Андреев: Липсата на машинно гласуване в определени секции не е повод за оспорване на вота като незаконосъобразен

Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

Липсата на машинно гласуване в определени секции на предстоящите парламентарни избори не е повод за оспорване на вота като незаконосъобразен. Това коментира в интервю за предаването "Неделя 150" говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Той допълни още:

От момента, в който беше издаден указ за насрочване на изборите, ЦИК започна да работи във връзка с осигуряването на машинното гласуване. Първоначално ние приехме едно решение, с което бяха определени да се гласува машинно в 500 секции в рамките на 31 избирателни района, след което това решение беше отменено от Върховния административен съд. Приехме ново решение, в което е предвидено гласуването във всички избирателни секции както в страната, така и в чужбина. Преди две години преди местните избори ЦИК въз основа на своите правомощия беше приела решение, което се отнася до изборите преди те да са насрочени. Тогава Върховният административен съд отмени нашето решение, като в мотивите изрично беше посочено, че по силата на член 4 от Изборния кодекс, правомощията по организацията и подготовката на изборите от страна на ЦИК започва след издаването на указа за насрочването на изборите, затова ние не бяхме предприели действия преди издаването на указа за насрочване на тези избори.

ЦИК обявява обществена поръчка за доставка на машини за гласуване, припомни Андреев, като не изключи възможността някой от участниците да произведе устройствата в България:

Ние сме обявили поръчка, която ще бъде за осигуряване и наемане, но в крайна сметка това не означава, че някой от участниците не може да ги произведе тези машини в България и по същия начин да ги предостави. ЦИК не е предпоставила, че те трябва да бъдат внесени от чужбина или по някакъв друг начин. Ние сме дали възможността на всички онези, които желаят да участват в обществената поръчка, те да преценят какво да направят.

Цялото интервю с Александър Андреев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна