Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 февруари – Ден на археолога

БНР Новини
Проф. Диана Гергова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

През хилядолетията около тази чудна напитка – виното – заедно с разнообразието от аромати, се разнасят и „увиват“ стотици легенди. Така, както от преди повече от пет хиляди години по нашите земи се вият лозите, от които се произвежда този еликсир.. Затова и месец февруари може да бъде наречен и месец на опиянението. Защото с виното са свързани много празници.
Денят на св. Трифон – на 1-ви февруари по нов стил, след въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар – се отбелязва непременно и на 14 февруари, като Ден на лозаря. И тъй като отпиването на глътка вино често пъти се свързва и с отпиване на глътка …любов, 14 февруари е и ден на любовта и нейния покровител – св. Валентин, почитан от католическата църква.
Древните траки създават култа към виното и го използват като ритуален дар за своите божества. Виното, произвеждано от тях по нашите земи, било прочуто в древния свят. В своя античен епос Омир разказва как Одисей упоил с тракийско вино циклопа Полифем, за да спаси себе си и своите спътници.
„Траките съвсем целенасочено избират територията на резервата „Сборяново” за свое стратегическо селище. Не случайно тук се разполага и столицата на Гетското царство. Това място, богато на изворна вода, за тях е сакрално и магическо. Цялата местност наоколо е обгърната в легенди“. Това споделя често проф. Диана Гергова, нашият гост в това предаване, с която ще отбележим и един друг празник – Деня на археолога. С нея разговаряме за тракийските мистерии и култура, за връзката на виното с обредите и обичаите, останали от времето на тракийския бог на плодородието и виното Сабазий, познат и с името Дионис.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна