Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златни пътеки на българската археология

БНР Новини

Каквото и да говорим, почитателите на археологията обичат да гледат златни находки. В това отношение поредната десета изложба „Българска археология“ няма да ги остави равнодушни! През изминалия сезон родната археология наистина премина по златни пътеки: и в прекия, и в преносния смисъл на думата. „Може би най-златната година“ - обобщава резултатите доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН.
Има ги и материалните находки от златни предмети. Но от особена важност се оказват данните, че проучванията са същинска златна съкровищница на познанието! Дори да вземем само няколко, достатъчно показателни примера. Трудът на екипите, работили при пещерата Козарника, е изключително благодатен : в праисторията да се попадне на предмети, които имат характер на истинско серийно производство, е удивителен късмет и щастие за всеки учен! Сезонът бе щедър на резултати и към проучвателите на солодобивния комплекс при Провадия. За учените отдавна е ясна връзката между най-старото обработено злато на света от Варненския халколитен некропол и добива на сол при Провадия. Древните хора , обитавали нашите земи, са приемали златото с мъдрост : то е престиж, но същинското богатство е солта. Тя е жизнено важна. Без нея няма оцеляване!
Златните пътеки на познанието водят и до днешен Созопол, някогашната красавица Аполония. Златна е и пътеката към Деултум, който спокойно може да се нарече „първообраз на Бургас“.
Поредната блестяща пътека в развитието на историята и на обществените отношения отвежда на югозапад, до изумителната Хераклея Синтика. В отделни предавания ще ви запознаем с всички проучвани 18 обекта, илюстриращи развитието на културите в днешните български земи от палеолита (над 40 000 г. пр. наше време) до Средновековието.
На 14 февруари, с участието на 14 музея от страната, българските археолози ще си направят отличен подарък за своя професионален празник и ще поднесат поредната приятна изненада на посетителите, с представянето на най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия активен археологически сезон. Изложбата може да бъде видяна от 15 февруари до 19 март 2017 година в залата за временни изложби на Националния археологически институт с музей при БАН. Чуйте в звуковия файл какво разказва доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени