Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балет „Арабеск“ представя „Сидхарта“

| обновено на 22.02.17 в 17:04
На 16-и февруари Балет „Арабеск“ представи на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ новия спектакъл на знаменитата българска хореографка Мила Искренова „Сидхарта“.


„Сидхарта“ е танцово-театрален спектакъл по мотиви от философската поема на Херман Хесе. Сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова, видеопроекциите – на Никола Налбантов. Музикалният колаж включва увертюри на Вагнер, съвременна амбиънт музика, европейски шлагери от 30-те години, както и единствената рага на Лед Цепелин.

Спектакълът представя европейското разбиране за Изтока, срещата между Изтока и Запада. „Сидхарта“ не преразказва историята от произведението на Хесе, а пресъздава основни моменти от развитието й в 9 относително самостоятелно завършени епизоди, със собствена структура и образност. Присъстват главните персонажи на поетичната повест: Сидхарта в изпълнение на Васил Дипчиков, Буда, изпълнен от доайена на Балет „Арабеск“ – Чан Тхе Чунг, множественият образ на Камала, представен от шест изпълнителки, Реката,  символизираща живота, образите на саманите и Лодкаря – всички те, преливащи се един в друг и  постоянно променящи се. Присъства и самият Херман Хесе, в изпълнение на Стефан Вучов, през чийто поглед се развива действието.

В звуковите файлове чуйте споделеното преди премиерата от хореографката Мила Искренова пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“, както и репортажа от премиерния спектакъл.

Следващият спектакъл на "Сидхарта" ще бъде на 23-и февруари от 19 ч. в НМТ „Стефан Македонски“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна