Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ очаква от партиите, които влизат в предизборната борба, преди всичко реализъм

Снимка: БГНЕС

КНСБ ще огласи днес исканията и очакванията си към партиите, които влизат в предизборната борба.

КНСБ очаква от партиите, които влизат в предизборната борба, преди всичко реализъм. България може да се развива много интензивно, с по-големи темпове на растеж, ръст на БВП с 4-5%, насърчаване на индустрията, стимулиране на конкретни сектори, оздравяване на енергийния сектор. С конкретни мерки може да бъде постигнато всичко това, каза в "Преди всички" президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той коментира:

Има известно наддаване, то не чак толкова невъзможно. Средна заплата от порядъка на 1500 лева след 4 години, аз не мисля, че би трябвало да изглежда в нашите очи нереалистично, напротив би трябвало да я поискаме, за да я достигнем. Ако се поставят цели от този порядък, и в момента икономиката може да расте повече. Това е потенциалният растеж, който ние не постигаме поради ред причини – корупционни механизми, неизпълнени и неясни административни процедури и ред други, които най-накрая водят след себе си неоползотворяване на тези възможности. Ние имаме проблем с разпределението – на вече произведеното и преразпределението на създадения продукт. Говорим за заплата от около 1000 лева средно, но всъщност 70% от наемните работници получават доход, който е далеч под средната работна заплата. Това само по себе си говори за състоянието на пазара на труда.

Според КНСБ не може да се разделя бизнесът от законодателя:

От една страна, законодателят да регламентира процесите по-ясно и по-добре в законите, и след това – воля на бизнеса да седне и да договаря със своите работници едни по-справедливи възнаграждения. Затова казвам, че двете вървят заедно. 

КНСБ ще представи днес на политическите, включващи се в предизборната надпревара, меморандум, който съдържа 5 раздела и се състои от близо 45 страници:

Започваме от икономиката. Ние очакваме през тези 4 години да стигнем 50% от съотношението минимална – средна работна заплата в края на периода, но и 50% от всичко произвеждано в България да отива към труда , което означава за тези 4 години грубо около 10 милиарда лева да стигнат до джоба на работниците… Естествено заплатите на ключови сектори – образование, здравеопазване, култура, ние искаме да растат изпреварващо.

КНСБ ще постави искания и в областта на данъчната политика.

Още можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени