Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена на 40 години

„Quattro Piano +“ във Виена
Снимка: Haus Wittgenstein.

На 11 февруари с официален концерт в австрийската столица започна тържественото отбелязване на 40-годишнината от основаването на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена.

Той е средище на българската духовност и творчески талант, символ на българо-австрийското сътрудничество. През годините  тук са оставили част от своето творческо дръзновение  много художници, музиканти, актъори, писатели, учени – това каза в приветствието си министърът на културата Рашко Младенов, който лично почете юбилейното тържество във Виена. Много австрийски гости също уважиха с присъствието си това събитие, сред които : Хервиг Хадвигер – вицепрезидент на Българо-австрийското  дружество, Ерхард Бусек - бивш вицеканцлер на Австрия, както и посланикът на Република България в Австрия д-р Иван Сираков, посланик Светослав Спасов - постоянен представител на ПП на Република България  към ООН и ОССЕ във Виена, бившите директори на "Дом Витгенщайн" Христо Друмев и Николай Кателиев, много дипломати, представители на международни организации и културни институции в австрийската столица.

За слушателите на предаването "Алего виваче"  свои мисли по повод юбилейните тържества  сподели сегашният директор на "Дом Витгенщайн" проф. Румяна  Конева:

За мен е радост да споделя нашето вълнение  във Виена по повод отбелязването на тържествата за 40- годинишнината от основаването на Българския културен институт тук. Информацията за началната дата в далечната 1977 година открих съвсем наскоро и за мен е особено щастливо съвпадение, че решихме да стартираме през февруари юбилейните събития, тъй като се оказа, че първият концерт, който е организиран от Българския културен институт, е бил на 4 януари 1977 г. Попаднах на документ, в който се заявява, цитирам: „Това е  първото официално мероприятие, организирано от  Българското посолство и  ръководството на "Дом Витгенщайн"  в тази българска сграда във Виена, с което се сложи начало на нейната дейност. След концерта, изнесен с голям успех от певиците Евелина Стоицева, Мая Попова и Петя Григорова, посланикът - г-н Владимир Гановски,  и директорът на "Дом Витгенщайн" -  г-н Чудомир Начев, запознаха гостите с историята на дома и бъдещите задачи на Българския културен институт “.  За нас беше огромна радост присъствието на една от тези певици - Петя Григорова, като гост на концерта, който организирахме на 11 февруари 2017 г.  За сегашния юбилеен концерт  се спряхме на формацията „ Quattro Piano +“  с ръководител Орлин Димитров, тъй като репертоара, който те представятq е в съзвучие с вкуса на lиенската музикална аудитория.

Концертът на формацията „Quattro Piano +“  на четири рояла и перкусии препълни залата на $Дом Витгенщайн$ и се превърна в ефекто начало на юбилейните тържества. Това са петима великолепни музиканти – пианистите Лора Димитрова, Мария Деливичева, Орлин Димитров и Андрю Уотсън, както и барабаниста Ивайло Деливичев, всеки един от тях с успешна индивидуална кариера съответно в Австрия и Англия, а когато заедно се изявяват на сценатаq  изпълнението им е ураган от  въздействаща емоция,  впечатляващ професионализъм и  темперамент. В програмата на концерта във Виена прозвучаха оригинални аранжименти на  творби от Бах, Бизе, Бетовен, Пиацола, Йохан Щраус, Офенбах, както и поп музика, а публиката в залата аплодираше  изправена на крака и дори след втория бис искаше да задържи музикантите на сцената.

След концерта Орлин Димитров сподели:
Усещането е чудесно. Винаги свирим в този състав, не само защото всички са добри музиканти, но имаме много добра комуникация и връзка помежду ни.

Повечето от аранжиментите на формацията са направени от Лора Димитрова и Андрю Уотсън, които разказаха, че в началото репертоарът на групата е включвал предимно аранжименти на класически произведения, но в последствие са направили аранжименти и на по-пулярни „шоу“-пиеси, които са им донесли допълнителна популярност. В аранжиментите на „Quattro Piano +“ неизменно впечатлява  виртуозното изпълнение на перкусиониста Ивайло Деливичев, който сподели: Не се чувставам като звезда в групата, а по-скоро съм моторът на формацията, който се стреми да сплотява всички. Радвам се, че можем да творим заедно. Нашата музика е ефектна, защото съчетава и ритъм, но и добра хармония и мелодия. Винаги се стремим да дадем най- доброто от себе си за публиката.

Чуйте кореспонденцията от Виена и изказванията на участниците в звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията
Ектор Берлиоз

Фантастична симфония или Животът на артиста

В предаването ще звучат страници от Антоан Голеа, Бернар Гавоти, Морис Леру за живота и творчеството на Берлиоз - най-романтичният от романтиците. И - откъси от собствената му автобиография. Разказаните в предаването събития са свързани главно с Фантастичната симфония - историята на създаването й, навлизането в света на Шекспировата драма и поезия,..

публикувано на 21.02.17 в 09:00

Кавалджия, гайдар и вокали в "Музика в портрети" на Оркестъра за народна музика на БНР

В концерта от поредица " Музика в портрети " Оркестърът за народна музика на БНР отново ще бъдат представени приятни изненади и блестящи солисти. На 23 февруари (четвъртък) в Първо студио на БНР от19:30 часа публиката ще чуе и види едни от знаковите имена в инструменталното и вокално изкуство – впечатляващите солисти Матьо Добрев (кавал),..

публикувано на 20.02.17 в 12:31

Програмата на Еврокласик ноктюрно за 21, 22, 23, 26 и 27 февруари 2017 г.

21 февруари Концерт: • Елиас Париш-Алварс - Концерт за арфа и оркестър в сол минор, опус 81. Изпълняват Елизабет Хайнен и Симфоничният оркестър на БНР, диригент Росен Миланов. • Карл Филип Емануел Бах - Соната в сол мажор за арфа. Изпълнява Никанор Цабалета. • Фредерик Шопен - Рондо ала краковяк във фа мажор, опус 14. Изпълнява Надежда Влаева и Софийски..

публикувано на 20.02.17 в 11:57
Адел

Адел беше обявена за икона на бъдещето

Певицата Адел беше обявена за икона на бъдещето след допитване, направено във Великобритания по поръчка на "Мастъркард" по случай предстоящите музикални награди БРИТ, съобщи Контактмюзик. С подкрепата на 50 процента от участниците в анкетата Адел надделя над американската суперзвезда Бионсе, класирана на втора позиция. Двете дами неотдавна..

публикувано на 20.02.17 в 10:44
Паоло Фрезу и Ури Кейн

Концертни албуми с два менуета на Бах и "само за музиканти" на Сони Стит и Стен Гец

Италианска класика в лицето на Барбара Строци с тромпета на Паоло Фрезу и пианото на Ури Кейн от току-що излезлия концертен албум "Два менуета". Менуетите са на Бах и също са част от плейлиста ни. И още с тях – Първа симфония на Малер и част от музиката на "Порги и Бес". Перуанската ни приятелка Сусана Бака – гостувала трикратно на сцената на Джаз+..

обновено на 20.02.17 в 09:10
 Адел

Адел с най-много гласове за поп икона на бъдещето

Носителката на „Грами“ Адел беше обявена за поп икона на бъдещето от британските слушатели в анкета на „Мастъркард“. Певицата победи в надпреварата собствения си идол Бионсе, както и други звезди като Лейди Гага и Риана.Според 50% от анкетираните именно тя е върховният изпълнител, който ще устои на времето и ще запази титлата си на..

публикувано на 20.02.17 в 09:05
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Звукови хроники „Големите майстори на малката вокална форма”: Борис Христов и песните на Мусоргски

В годините 1955-58 царят на басите, Борис Христов, реализира една от големите идеи на своя живот - завършва записа на 63 песни от Модест Мусоргски, които излизат в албум от 4 грамофонни плочи. Към тях има и книжно тяло, в което са поместени анотации за всяка творба. Борис Христов е обзет от гения на Мусоргски. Ненадминатият му Борис Годунов го подтиква..

публикувано на 20.02.17 в 09:00