Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Новите областни управители са свързани с БСП и ДПС

| обновено на 18.02.17 в 17:50
Бойко Борисов
Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че назначените от служебния премиер проф. Огнян Герджиков нови областни управители са свързани с БСП и ДПС. В Стара Загора той представи водача на партийната листа за региона.

Тоталната смяна на областните управители и неяснотата около машинното гласуване може да доведе дотам, че според Борисов веднага всеки може да поиска касиране на изборите:

Аз искам само да кажа, че президентът Радев, а и всички политолози, социолози отчетоха, че  предишните избори - за президент, бяха възможно най-честни, и областни управители, които имат съвсем малко значение, всъщност само организират приемането на бюлетините. Полицейските началници, всички се справиха добре според мен. Резултатът също е добър за тях. Не виждам сега защо правят тези промени, защото на тяхно място не бих ги правил. Ще се изложат на много силно течение сега. Още повече, когато и машинките за гласуване - виждам доста голяма опасност до този момент - веднага всеки може да поиска касиране на изборите. Ако не им е това целта, разбира се, да стои дълго време служебно правителство - без парламент. Защото сега ударно се пускат обществени поръчки, аз също мога да им обещая една сериозна ревизия след това. Ударно се харчат пари и се правят обществени поръчки. Примерно обществена поръчка понякога по година време се подготвя, не знам как така бързо ги правят. Но аз съм позитивен човек, подхождам с доверие. Две години показах не само, че нямаме реваншизъм, че 2009 година тези, които казаха: „ГЕРБ не наказа виновните“. 2009 година БСП, ДПС си гласуваха закон, с който всички крадци, извършили финансови престъпления, икономически, по време на мандата на премиера Станишев, получиха амнистия. И аз ви моля да го извадите този закон да го прочетете. 


На въпрос възможно ли е България да влезе в политическа криза, ако не може да бъде съставен кабинет след изборите, Борисов отговори, че кампанията не бива да започва с такава нагласа, но след оставката на неговото правителство Европейската комисия е отчела само за месец спад на брутния вътрешен продукт от 3,8 на 2,5.

Бойко Борисов отхвърли хипотезата за кабинет, доминиран от ГЕРБ, но с друг премиер.

По повод заканата на Борисов за бъдещи ревизии Огнян Герджиков коментира:

Ама разбира се, че е така. Никакво съмнение. Така трябва да бъде. На всички трябва да се търсят такива неща. Абсолютно задължително контрол за всички.

Служебният премиер е в Карлово, където тази вечер започват официалните прояви, с които България отдава почит пред саможертвата на Апостола на свободата Васил Левски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна