Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напредъкът на Украйна в либерализацията на газовия пазар е значителен, въпреки повишаването на цените

Има много политика в транзита на газ, каза енергийният експерт Ангел Минев

Газ Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напредъкът на Украйна в процесите на либерализация  на газовия пазар е много сериозен, коментира в ефира на "Хоризонт" Ангел Минев, който е ръководител на проект  за техническа помощ в областта на енергетиката на Украйна по линия на ЕС. Целта е синхронизиране на украинското законодателство с европейското. Наред с това целта на ЕС е била да се организира мерене при преноса на  руски газ през Украйна:

Основните усилия на ЕС бяха да се организира мерене, защото от времето на Съветския съюз там нямаше мерене - между Украйна и Русия. Мереше се на изхода на Украйна и това предизвикваше доста спорове между Русия и Украйна. Сега вече има мерене между държавите. 

Украйна има огромен капацитет за транзит -  над 150 млрд. куб. метра годишно може да транзитира, каза още Ангел Минев, като добави: Но Русия по различни причини избра да заобикаля Украйна.

Това обаче крие риск, посочи експертът, защото Украйна с транзитните такси всъщност е поддържала своята газопреносна инфраструктура. Но там има много политика - в транзита, подчерта Минев.

Той обясни, че Украйна е успяла да диверсифицира доставките:

Те нулираха доставките от Русия, в момента получават само от Европа, реверсивни доставки, и върви един процес на сериозна либерализация на пазара. Експертът допълни, че цената на синьото гориво се е повишила и гони пазарните равнища: 

Преди години газът беше много евтин в Украйна. Допускаше се кръстосано субсидиране. Сега цените за населението и за някои други сектори са много близо до пазарните, защото този газ вече се плаща. 

Договорите за газ се изчистиха от политическата си компонента, която присъстваще в старите договори, подчерта още Минев, като посочи също, че цените на синьото гориво в Украйна са скочили няколко пъти.  Въпреки това страната не се отказва от реформите: Изпълняват тази програма, защото нормализирането на цените е свързано с големи кредити от международните финансови институции и те просто следват тези програми, обясни Ангел Минев.

По отношение на опасенията, че Русия може да спре доставките за Европа през Украйна, Минев напомни, че газовата търговия е изгоден бизнес и за Европа и за Русия, и посочи, че подобен ход би засегнал работата на стотици добивни предприятия.

А в момента, в който те намалят добива, себестойността се повишава, а нямат приходи, защото не продават. Така че, от икономическа и бизнес гледна точка, за "Газпром" това е много тежко решение. Може би за това те бавно-бавно заобикалят Украйна. Защото износът за Европа е важен за тях.

Същото е и за Европа, посочи Минев и обясни: Европа едва ли би стимулирала и подпомагала разваляне на сделките с Русия, защото няма откъде да вземе тези доставки утре.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна