Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вредното въздействие на рекламите на тютюневи изделия върху подрастващите

Снимка: Радио Шумен

Въпреки действащите законови ограничения за реклама на тютюневи изделия в медиите проблемът с вредното въздействие на рекламата им продължава да стои на дневен ред. Това каза председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова:

Факт е, че тази външна реклама, която е достъпна за всеки един човек и за всяко едно дете, тя въздейства на нашата психика съзнателно или подсъзнателно. Нашата цел е във всяко едно видимо пространство тези реклами да изчезнат.

Според световни изследвания деца, които имат пред очите си реклами на тютюневи изделия, на възраст до 13 години, със 7% повече при тях се наблюдава пропушване в тази възраст:

Едно глобално проучване на тютюнопушенето сред учениците, направено през 2015 година, показва, че над 10% от учениците между 13 и 15 години в България редовно употребяват цигари и това до голяма степен се стимулира от виждането им. Изследвания, направени в Австралия и Канада, показват, че с 40% по-малко, особено млади хора, пристъпват към тютюнопушене, след като рекламите изчезнат.

Д-р Гешанова каза още, че трябва да се въведат някои законови промени, както и ограничаване на спонсорството от страна на тютюневата индустрия.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна