Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любители на настолните игри се събират този уикенд във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова
Почитателите на настолните игри се събират тази събота и неделя във Велико Търново на фестивала „Настолен град“. В институт „Конфуций“ при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ почитателите на съвременните игри ще могат да им се отдадат безплатно. На тяхно разположение ще има повече от 1000 заглавия, които са подходящи за различен тип хора без значение от тяхната възраст.

Организатор на фестивала „Настолен град“ е 31-годишният програмист от Горна Оряховица Ивайло Драганов. По време на фестивала „Настолен град“ почитателите на настолните игри ще могат да се включат в два турнира – „Заселниците на Катан“ и „Пандемия“. В залата за свободни игри доброволци ще обясняват на начинаещите правилата на различните игри.

Около настолните игри се изгради общност от хора, разказва организаторът на фестивала Ивайло Драганов:

И смятаме, че това забавление трябва да достигне до повече хора, че си струва повече хора да видят това нещо, да го усетят. Те са просто един вид забавление, както са и книгите, музиката, филмите. Те са просто алтернатива на това. Така че посланията могат да бъдат всякакви и съм забелязал, че има препокриване на темите между компютърните игри, фирмите и настолните игри. За мен ценното при настолните игри е, че хората са заедно, общуват непосредствено.

Ивайло Драганов има колекция с повече от 70 настолни игри. То тях се „запалил“ случайно на летен езиков курс в Полша. В един от дните, за да е по-забавно обучението, организаторите включили настолна игра:

Тя беше на тема „Полша през 70-те години, ежедневието на хората през периода на комунизма“. Трябваше да се чака на опашки за магазини, в които няма стоки. Тя беше направена специално за образователна цел, но беше много хубава игра. Впечатлиха ме механиките на играта, как е направен самият геймплей, как са измислени механизмите в играта, също така и външният й вид. И разбира се, как е предадена темата в играта също много ме впечатли.

Ивайло Драганов е категоричен, че настолните игри определено имат място и могат да бъдат използвани в процеса на образование не само в детските градини, където основно се прилагат, но и за по-големите в училище.

Оказва се, че настолните игри са скъпо хоби. Цените са от 20 до над 100 лева. Често пъти хората се кооперират, за да си купят една игра, която се играе от група.

Има два типа настолни игри – евроигри, ползващи така наречения германски модел, и американски игри:

В евроигрите механиката е по-основна, темата е по на заден план и те са по-неконфликтни. Американските игри произлизат от ролевите и военните игри от 80-те. Темата е по-важна, историята,  външният вид и има повече конфликтност между играчите. Немските ми допадат повече. 

Предизборната кампания и политиката са като настолна игра с отбори на добрите и лошите, коментира Ивайло Драганов:

Игри със скрита самоличност, бих ги нарекъл. Тези игри са много популярни, където има отбор добри и отбор лоши. Но проблемът е, че добрите не знаят кои са лошите. Само лошите знаят кои са. И целта е добрите да открият лошите, да ги изобличат. По-добър в тези игри е този, който е по-добър в разпознаването на другите, в изобличаването на лъжата или в заблуждаването. Така че е различно – понякога добрите, понякога лошите. 

Във фестивала „Настолен град“ тази събота и неделя във Велико Търново игра на политици няма да има.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна